• DOLAR 32.593
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2424.625
  • ...
"Parlamenter sistemimiz ciddi yapısal sorunları içermektedir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,  Gaziantep Sanayi Odasında düzenlenen "Gaziantep Sanayi Dönüşümü Projesi"nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, mevcut parlamenter sistemde ciddi yapısal sorunlar olduğunu belirterek, "Bu vesayet sisteminin bile ortadan kalkması yargının, meclisin ve hükümetin doğrudan doğruya millet tarafından şekillendirilmesi başlı başına Türkiye için önemli bir yapısal sorunun giderilmesidir." dedi.

"Gaziantep Sanayi Dönüşümü Projesi"nin tanıtım toplantısına Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Milletvekili Nejat Koçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GSO Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu ve sanayiciler katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Şimşek, Gaziantep sanayisinin kazanımlarını korumak ve dünyada hızla değişen rekabet koşullarının 4`üncü sanayi devriminin yıkıcı etkilerinin yansımalarını şimdiden olumlu döngüye sokmak gerektiğini söyledi.

Gaziantep`in Anadolu`ya liderlik, öncülük yapmasını istediğini belirten Şimşek, "4`üncü sanayi devrimi bir realitedir. Buna uygun modern fabrikalar yapmalıyız. Polateli-Şahinbey OSB gibi muhteşem sanayi bölgesinden bahsediyoruz. Bundan sonra dijital altyapılı ve 4`üncü sanayi devrimine uygun modern fabrikalar kurulmalıdır. Yetişmiş insan gücü her şeyin başıdır. Üniversitelerimiz hızlı şekilde ona göre programlarını dönüştürmelidir. Yapacağımız çok şey var. Destekse destek, rehberlikse rehberlik ama dönüşüm zaruret. Gaziantep bunu başarır. Bu konuda ben Gaziantep`in Anadolu`ya liderlik, öncülük yapmasını istiyorum." dedi.

Türkiye'deki mevcut parlamenter sistemde ciddi yapısal sorunlar içerdiğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Pazar günü yapılacak Anayasa değişikliği, inanıyorum ki kabul edilirse Türkiye artık kesintisiz 5 yıllık yönetimlerle bu konuları çok daha derinlemesine öne alacaktır. Bu vesayet sisteminin bile ortadan kalkması; yani yargının, meclisin ve hükümetin doğrudan doğruya millet tarafından şekillendirilmesi başlı başına Türkiye için önemli bir yapısal sorunun giderilmesidir. Hükümetin doğrudan doğruya vatandaş tarafından 5 yıllığına kesintisiz seçilmesi ve hükümet krizlerinin sona ermesi başlı başına bir yapısal sorunun çözülmesidir. Aslında yarı başkanlık sisteminde olan Türkiye`nin iki başlılık sorunun ortadan kaldırılması, başlı başına Türkiye için bir yapısal reformdur. Parlamenter sistemimiz çok ciddi yapısal sorunları içermektedir. Bu yapısal sorunları çözecek bu anayasa değişimi ortadan kalkmasıdır."

Türkiye'nin apayrı bir dönemin başında olduğunu ifade eden Şimşek, "Biz o nedenle de Gaziantep`ten başlayarak Türkiye`nin 25 dönüşüm programını da dikkate alarak sanayide dönüşümü başaracağız. Dördüncü sanayi devrimini, birincinin, ikincinin, üçüncünün aksine on yıllar, altmış yıllar sonra değil, başa baş yakalayacağız. Başa baş dördüncü sanayi devriminde biz bu işin içinde olacağız ve inşallah biz bu işi başaracağız. Türkiye zenginleşecektir, zenginleşmek ise yol, katma değerden, değişimden, istikrardan geçiyor. Onun için benim basit bir formülüm var, istikrar artı reform eşittir refah." şeklinde konuştu.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu da konuşmasında, Türkiye`nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma, kişi başına geliri 25 bin dolara yükseltme ve 500 milyar dolar ihracat yapma hedeflerine ulaşabilmesi için yüksek teknolojili üretim kabiliyetine erişmesi gerektiğini söyledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir