• DOLAR 32.423
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2327.911
  • ...
Mardin`in referandum nabzı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye sandık başına gidiyor. İLKHA, Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumu öncesi Mardin`de halkın nabzını tuttu.

Kimi vatandaşlar Türkiye'nin refaha ulaşması, istikrarın sağlanması, darbelerin yaşanmaması ve güçlü bir ülke için referandumda “evet” diyeceklerini belirtirken; bazıları da referandumda “hayır” oyu kullanacaklarını ifade ettiler. Çok az bir kısım da kararsız olduklarını belirtti.

İşte vatandaşların görüşleri…

Adan Adil Güner (Emekli öğretmen)

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a destek olmak için referandumda evet diyorum. Daima evet evet evet…  Diğerlerine güven olmaz. Onlar başa gelirse gaz yağı yok, şeker yok, insanlık yok, hiçbir şey yok. Tayyip Erdoğan, Allah onu var etsin. Gönlümüz onunladır, Allah da onunla olsun. 

Rıdvan Akın (Fotoğrafçı)

Millet için hayırlısı neyse o olsun. Ben yüzde 80 evet çıkmasını diliyorum.  Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı sevdiğim, onu desteklediğimiz için ve her zaman yanında olduğum için evet diyorum ben.

Mehmet Zülküf Şahin (Doktor)

Ben hâlâ kararsızım. 18 maddeyi okudum ama hâlâ karar vermedim. Hayırlısı bakılım.

Burhan Döneray (Esnaf)

Ben daha karar vermedim, düşünüyorum. Tam olarak maddeleri anlayamadım ama hâlâ karamsarım. Pazar günü sandık başına gittiğimiz zaman düşünürüz. O zaman kararımızı veririz.  

Rıdvan Garguri (Kuruyemişçi)

Ben evet diyeceğim. Peki, niçin evet? Türkiye`nin bu koalisyonlardan kurtulmasının zamanı gelmiştir.  Türkiye`nin tarihine baktığımız bütün darbeler ve krizler koalisyon hükümetlerinin anlaşmamasından çıkmıştır. Onun için ben koalisyon hükümetleri ile yönetilmek istemiyorum ve evet diyorum.

Faruk Güneş

Ben hayır diyorum. Eğer evet desek geleceğimiz iyi olmayacak. Onun için ben hayır diyorum. Maddeleri de okudum, yine de hayır diyorum.

Halit Güneş (Esnaf)

Medyadan takip ettiğimiz kadar maddelere olumlu bakıyoruz. Kararımız büyük ihtimal ile evet olacak.

Aysel Aşiti (Kadın Girişimci)

Ben gözüm kapalı evet diyeceğim. Çünkü ben, Tayyip Erdoğan`a güveniyorum. Ben her şeyin daha iyi olacağına inanıyorum, öyle düşünüyorum. Maddelere baktığımızda da iyi olduklarını görüyoruz. Şu ana kadar hak ve hürriyetlerimizi kısıtlamadı, hep iyi şeyler yaptı. Çok şükür iyi ki vardır ve başımızdadır.

Seyfettin Baysal (Avukat)

Milletin üzerindeki vesayet rejiminin son bulması, ülkemizin üstündeki kamburlaşmış darbe anayasalarının son bulması için, Cumhurbaşkanlığı sistemi ile beraber istikrarlı bir hükümet sisteminin hayat bulacağı, denetlenebilecek bir hükümet sistemi için evet diyorum. Yazarkasaların fırlatıldığı bir dönemi tekrar yaşamamak, 15 Temmuz alçak darbe girişimlerinin bir daha yaşanmaması için referandumda evet diyeceğim

Tekin Oruç (STK temsilcisi)

Referandum maddelerinin tamamını okudum, bu maddelerin olumlu ve olumsuz yönlerini üyelerimizle beraber tartıştık. Aslında Türkiye, tarihi bir dönemeçten geçiyor. Tarihi dönemecin içinde kendi tarihi kodlarımıza dönmek üzereyiz. 16 Nisan`dan sonra evet veya hayır ne çıkarsa çıksın Türkiye yeni bir rota çizmelidir. Yeni bir sistem ve anlayışla yola devam etmesi gerekir. Bu başkanlık sistemi de olabilir, cumhurbaşkanlığı sistemi de olabilir. Yüz yıldır yönetildiğimiz parlamenter sistemin dünyada artık son bulduğunu, daha hızlı ve pratik bir yöntemle kararlar aldığını hepimiz biliyoruz. Bu vesile ile 16 Nisan`da bu yönde bir karar çıkacağına inanıyor ve bütün vatandaşlarımızı da bu yönde karar almasına davet ediyoruz.

Halil Yomak (Siyasetçi)

Seçme ve seçilme hakkı bütün vatandaşlara verilmiş ancak gençlerin önüne neden engel konulmuştu. 1980 darbesiyle bu 30 yaşa indirildi, AK Parti iktidarı döneminde bu 25`e indirildi. Şimdi 18`e indirilmesi öngörülür. İnşallah bu referandum evetli olacak.

Nurettin Kasap (İşadamı)

Bu 18 maddenin tamamını en az 5-10 defa okudum. İçime sinerek 18 defa evet diyorum. İş dünyası açısından bu maddeler çok önemli. Bu maddelerin hep çok iyi ama ben iş camiası açısından, yönetimsel olarak ele alıyorum. Koalisyonlar dönemini gördük, yaşadık. AK Parti hükümeti dönemi bittikten sonra koalisyon dönemlerine denk gelirsek 15 yılda elde ettiğimiz kazanımlarımızın büyük bir kısmını tekrar kaybedebiliriz. Dolayısıyla tek başına yönetim Türkiye içim çok önemlidir. Bu referandum sonuçlarının ülkemize, bölgemize, Mardin`e ve İslam dünyasına bir umut olmasını ve evet ile geçmesini temenni ediyorum.

Mehmet Samsak (İşveren)

Bölgede Cazibe Merkezleri Programının onaylanmasının ardından yapılan bu referandumun yapılması bölgeye çok büyük katkıları olacağına inanıyoruz.

Ahmet Doğan (İşçi)

Biz işçiyiz, işimize bakıyoruz. Bence bu referandum gereksizdi. Maddeleri henüz okumamışım, kararsızım.

Abdulkadir Üründü (Gazeteci-Yazar)

Genel olarak maddeleri inceledim ve olumlu maddeler olduğunu gördüm. Bu maddelerin Türkiye`nin önünün açacağını düşünüyorum. Türkiye, bu güne kadar belli sıkıntı ve badirelerle boğuştu. Bundan sonra biraz daha serbest, kendi içinde yerelleşmiş ama hedefi olan, büyüyen ve büyümeyi amaçlayan bir ülke olarak bu sistem hem daha hızlı hareket etmesini hem de daha fazla büyümesini, biraz daha huzur içerisinde yarınlara bakmasına vesile olacaktır. (M. Salih Keskin – İLKHA)






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir