• DOLAR 32.563
  • EURO 35.023
  • ALTIN 2434.268
  • ...
Rahmet kucağında terbiye
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sümeyye Aksoy / Doğruhaber 

Allah(c.c) Ankebut Sûresinde “Namaz insanı bütün kötülüklerden korur” buyurmuştur. Namaz insan için büyük bir terbiye metodudur. Bizim geleceğimiz olan evlatlarımızı bu en önemli ibadetle terbiye etmeliyiz. Onları en güzel şekilde namazla tanıştırmalıyız. Namazla yetiştirdiğimiz evlatlarımız saygıyı, tevazuu, teslimiyeti, güzel ahlakı öğrenir. Rabbini tanır ve rahmet kucağında yetişen bir çiçeğe benzer.

Namazı çocukken seven büyüdüğünde kaçırdığı her namaz için üzülür. Küçükken babasının annesinin secdeye gitmesiyle, üstüne çıkmayı eğlence bilen, büyüdüğünde namazdan keyif alır. Bize düşen de evlatlarımıza namazı bu derece sevdirmektir. Ama çocuklarımıza namazı sevdirmeden önce “Namaz hayatımızın neresinde?”  sorusunun cevabını bulmalıyız. Merkezinde mi yoksa hayatımızda adı dahi yok mu? Namazla terbiye olmuş ebeveynler olarak hayatımızın merkezinde olmalı dinin direği. Bunu çocuklarımıza da fark ettirmeliyiz.  Bizler namaz vakti yaklaştığında, her işimizi kenara bırakıp güzel ve temiz elbiselerle Allah`ın huzuruna varmak için hazırlandığımızda buna şahit olan evlatlarımız, namazın ne kadar önemli olduğunu fark edecektir. 

Namazın ne kadar büyük bir ibadet olduğunu kavratabilmek için çocuklarımızı camilerle tanıştırmalıyız. Cami, çocuklarımızın Rabbini en iyi tanıyacağı okuldur. Camide koşup oynamalılar ki Allah`ın evinde ne kadar rahat olduklarını hissetsinler. Namaz, çocuklarımızın en vefalı dostu olsun istiyorsak onların camide gönüllerince eğlenmelerine izin vermeliyiz. Çocuklarımız babasıyla camiye gidip cemaatle namaz kılmayı tatmalıdırlar.

Allah Resulü “Yedi yaşına gelince çocuklarınıza namazı emredin” buyurmuştur.  Bizler çocuklarımızın namaz eğitimine daha küçük yaşta başlayıp, onları yedi yaşında namaz kılmaya hazır hale getirmeliyiz. Bunun için öncelikle küçük duaları öğretmekle başlayabiliriz. Gösterdiği çabayı da maddi ve manevi hediyelerle taçlandırmalıyız.  Onlara namazı sevdirmek için değer verdikleri şeylere değer vermeliyiz. Özel eşyalarına ve sevdikleri her şeye saygı duymalıyız. Evimizin bir köşesini namaz kılmak için ayırabiliriz. Bu şekilde çocuklarımız namazın ne kadar özel olduğunu fark ederler. 

Çocuklarımıza namazı en vefalı dost haline getirebilmek dileğiyle…                       

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir