• DOLAR 32.386
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2326.515
  • ...
Bitlisliler referandumla ilgili görüş ve beklentilerini İLKHA`ya anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

16 Nisan Pazar günü yapılacak olan referanduma iki gün kala esnaftan üreticiye, çiftçiden emekliye, işçiden memura, kentliden köylüye, gencinden yaşlısına her kesimden Bitlisli, referandum ile ilgili görüş, düşünce, fikir ve beklentilerini anlattılar. 

Tartışmaların hiç dinmediği referandum sürecinde sona yaklaşıyor. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine farklı toplum kesimleri sandığa giderek Türkiye'nin geleceğini doğrudan etkileyecek kararı verecek.

Tarihi referanduma son iki gün kala Bitlisliler duygu ve düşüncülerini İLKHA mikrofonları aracılığıyla dile getirdiler.  

16 Nisan`da yapılacak referandumla ilgili kararının “evet” olduğunu belirten Celal Yeşil isimli esnaf, “Ben esnaf ve üreticiyim. 16 Nisan`da yapılacak referandum için önce bir huzur, barış getirmesini temenni ediyorum. Ülkede bazı şeylerin değişeceğine inanıyoruz. Çocuklarımız için geleceğimiz için biz de oyumuzu kullanacağız. Kararımız ülkenin değişimi, darbelerin önünün kesilmesi için ‘evet` olacaktır.  Beni ‘evet`e sevk eden en büyük unsurlardan biri, dış güçlerin Türkiye üzerinde yaptığı oyunlardır. Bunu artık gençlerimizin, vatandaşlarımızın görmesi lazım. Yer altı kaynaklarından yararlanmıyoruz. Bunun için ‘evet` diyoruz. Değiştirilecek maddeler hakkında bilgi sahibiyim. ‘Evet` ve ‘Hayır`cılar da çıkacak. Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Ekonomik kalkınmanın olmasını bekliyoruz.” dedi.

Bitlis dışına çıkıp elektrik işleriyle uğraştığını belirten Önder Çelebi, anayasa değişikliğini içeren paket hakkında fazlaca bilgi sahibi olmadığını, henüz kararını vermediğini, referandumun Türkiye için hayırlara vesile olmasını dileyerek, artık akan kanların da durmasını temenni etti.

Şehirlerarası otobüs firmasında çalıştığını belirten Doğan Yağmur, "16 Nisan`dan sonra Türkiye için hayırlı bir şey olacak.  Cumhurbaşkanımız bugüne kadar bize her şeyi yaptı, o olmasaydı halimiz dumandı. Her gün olay çıkıyordu. 15 Temmuz`da memleket için her şeyi yaptı. Bundan dolayı sonuna kadar ‘evet` diyorum. Maddeler hakkında bilgi sahibiyim. Sonuna kadar hükümeti destekliyorum.” derken, Nusret Aydın da “Değişecek olan maddeler hakkında pek bilgi sahibi değilim. Ben ailemle birlikte ‘evet` diyeceğim. Cumhurbaşkanımız ülkemize ve milletimize hizmet ediyor.” ifadelerini kullandı.

Üniversitede öğrencisi Hakan Hülakü, "İnşallah her şey yolunda gider. Olaylar çıkmaz ve barış olur. Şimdiki kararımı söylemek istemiyorum. Kararımı vermişim. Memleketimize yapılmış yolları ve çalışmaları görüyoruz. İnşallah hayırlı olur.” diyerek kendini ifade ederken, Aziz Şahin isimli Bitlisli de “Memleketimiz ve milletimiz için hangisi hayırlıysa o olsun. Kararımızı sandıkta açıklayacağız. Sandık gibi kararım gizlidir. Değişecek maddeler hakkında bilgi sahibiyim.” dedi.

Herhangi bir işte çalışmadığını ifade eden Mehmet Sıdık Şaban, "Ben ‘hayır` oyu kullanacağım. Neden derseniz, bugüne kadar memlekete bir şey yapılmadığı için, zamlara, zulümlere, hakaretlere ve geleceğim için ‘hayır` diyorum. Önceden AK Partiye oy vermiş biri olarak, artık vermeyeceğimi söylemek isterim. Maddeler hakkında bilgi sahibiyim. 18 madde bize hiçbir şey getirip, götürmüyor. Bu maddeleri kendi çıkarları için yapıyorlar.” diye belirtti.

Referandumda oyunun "hayır" olacağını vurgulayan Erkan Kardoğan, düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Balıkçılık yapıyorum. Çok farklı düşünceler içerisindeyim. Bu referandum bize bir şey vermiş olsaydı, zaten 16 yıldır bu hükümet iktidardır. Başbakan, ‘evet` çıkarsa terörü bitireceğiz, diyor. Bunca zamanda bitirmemişseniz yeni bir ‘evet` ile mi bitireceksiniz? Benim kararım elbette ‘hayır` olacak. Maddeler hakkında HDP Bitlis`e gelince açıklamalarda bulundu. Okudum bana faydası yoktur. ‘Evet` veya ‘hayır` arasında bir uçurum olabileceğini düşünmüyorum.”

Kadri Alp, “Ben 20 yıldır minibüsçülük yapıyorum. Öncelikle bu krizi bir durdursunlar. Seçim bizim neyimizedir. Zaten Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar istediğini yapıyorlar. Kimse onlara karışmıyor. Şu anda bizler iş yapamıyoruz. Bu kadar seçime yapılacak masraflar kimden gidecek. Ecevit döneminde bile bu kadar zamlar yapılmamıştır. Türkiye`nin geleceği için ‘hayır` kullanacağım. Maddeler hakkında bilgi sahibiyim.” derken, "evet" oyu kullanacağını söyleyen Nihat Şimşak ise “Ben devlet memuruyum. Önce anayasayı değiştirene bakacağız. Çocuklarımız için vatanımız için memleketimiz için ‘evet` oyu vereceğim. Değişecek tüm maddeler hakkında bilgi sahibiyim.” ifadelerini kullandı.

Çiftçilik yapan Cevdet Dilmaç, “Allah hayırlısını nasip etsin. Umudumuz, memleketimize hayırlı olanın gelmesidir. Kararımı şimdi açıklamak istemiyorum. Sandıkta kararımı vereceğim. Değiştirilecek maddeler hakkında herhangi bir bilgim yok.” diye kendini ifade ederken, işsizlik sorunu yaşayan Burhan Aka ise “Boşta geziyorum. Anlayacağınız gibi kaldırım mühendisiyim. Hayırlısı kimse Allah ona nasip etsin. Kararımı sandıkta vereceğim. Şu an açıklamak istemiyorum. İlkokul mezunuyum. Değiştirilecek maddeler hakkında da bilgi sahibi değilim.” dedi.

İşsiz olduğunu ve kararının hayır olacağını söyleyen Halil Genç, “Hiçbir işte çalışmıyorum. Kararım ‘hayır` olacak. Çünkü iyi bir ülkede yaşayamıyoruz. Her yerde kavga ve yıkım var.” ifadelerini kullanırken, emekli olan Sıracettin Koldaş ise şunları söyledi: “Ben emekliyim. Ailemiz için çocuklarımız için memleketimiz için kararım ‘evet` olacaktır. Değiştirilecek maddeler hakkında bilgi sahibiyim. Avrupa ve emperyalistler hep birlikte Türkiye`ye düşmanlık yapıyorlar. İnşallah memleketimiz için referandum hayırlı olacaktır.”

Mehmet Şerif Kılıç isimli Bitlisli, “İnşaatta çalışarak emekli oldum. Kafamıza öyle oturduğu için ‘hayır` oyunu kullanacağım. Kimse neden ‘evet` veya ‘hayır` dediğini bilmiyor. Değiştirilecek maddeler hakkında hiçbir bilgim yoktur. Türkiye`de yüzde 16 gibi bir kesim ancak maddeler hakkında bilgi sahibidir. Yoksa kimsenin bildiği bir şey yoktur. Herkes parti olarak oy kullanıyor. Kimse referandum için oy kullanmıyor.” diyerek oyunun renginin hayır olacağını söyledi.

Esnaf olan Ümit Köçeroğlu, “Referandumun milletimiz ve vatanımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ülkemize en hayırlı olan tercihi yapacağız. Sandığa gittiğimizde inşallah kararımı vereceğim. Fakat gönlümden ‘evet` geçiyor. Değiştirilecek maddelere baktım ve mantıklı olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla kararım ‘evet` olacak.” dedi.

Yapılan hizmetlerden dolayı oyunun renginin "evet" olacağını söyleyen Şakir Art, “Mevcut şartlar içinde bundan daha iyi bir yönetim şu an yok. Hastanelere parasız gidiyoruz. Her evde maaş var. Sakatlara maaş veriyorlar. Değiştirilecek maddeler hakkında bilgi sahibi değilim. Ama yapılan çalışmalardan dolayı oyumu 'evet` olarak kullanacağım.” derken, işsiz olan Seyfullah Serkan Samur ise kararsız olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Çalışmıyorum. Ne ‘evet` ne de ‘hayır` diyorum. Bu seçimlerin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Seçimlerde yapılan bu kadar masrafları gereksiz buluyorum. Değiştirilecek maddeler hakkında bilgim yok. Artık bu dünyan da bir beklentimiz yok. Ülke öyle bir hale gelmiştir ki, kararsız insanlar çoktur.”

Kavgaların ve ölümlerin son bulması için "evet" diyeceğini ifade eden Mehmet İşgül, “Vatanımıza ve milletimize hayırlı olması için ‘evet` diyeceğim. Kavgaların bitmesini, kötülüklerin bitmesini istiyorum. Eski Osmanlı ruhuna biraz dönme olsun. Fazla olmazsa da değiştirilecek maddeler hakkında bilgi sahibiyim.  Referandumdan sonraki beklentimiz, temiz bir Türkiye. Kavgaların ve ölümlerin son bulmasıdır. İnşallah bunlar olacak.” dedi.

İnşaat işçisi Selami Çağlayan, “İnşaatlarda çalışıyorum. Referandumda ki kararım ‘evet` olacak. Türkiye`nin kazanmasını arzuluyorum. Maddeler hakkında bilgi sahibiyim. Memleketimizde güzel işlerin yapılacağını düşünüyorum.” diye düşüncelerini paylaşırken, Abdurrahman isimli Bitlisli ise artık 1982 darbe anayasasıyla yönetilmek istemediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Ülkenin huzura kavuşmasını istiyoruz. Bir sağ görüşten bir sol görüşten astıkları günleri bizler unutmadık. Bu hükümet Kenan Evren`i yargıladı. Bu hükümet, cuntacılara göğsünü siper etti. Onun için ailemle beraber ‘evet` diyoruz. Elbette, ‘evet` diyen de ‘hayır` diyen de bizim kardeşimizdir. Ben artık darbe yasasıyla yönetilmek istemiyorum. Sonuna kadar da bir ülkücü olarak Cumhurbaşkanının arkasındayız. Bir senarist, bir artist, bir Siyonist Kürt halkının haklarını savunamaz. 80 milletvekili çıkaran HDP şimdi bu milleti süründürüyor.” diye konuştu. (İLKHA)
















































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir