• DOLAR 32.661
  • EURO 34.757
  • ALTIN 2503.426
  • ...
"Anne sütü ilk 6 ay çok önemlidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Gaziyaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Baştabip Yardımcısı Uzm. Dr. Muhammed Asena, anne sütünün önemiyle ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Anne sütünün çok faydalı olduğuna değinen Asena, çocukların bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından 2 yaşına kadar anne sütünü önerdiklerini belirtti.

Asena, "Anne sütü Allah Teâlâ tarafından insanlara bahşedilen besin değeri çok yüksek bir gıdadır. Çocuğa ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli fakat bundan sonraki süreçte, özellikle 2 yaşına kadar anne sütüyle ağırlıklı olarak beslenmesi gerekir. Anne sütü kalori, vitamin ve protein bakımından çok yüksek bir değere sahiptir. 6 aydan sonra ek gıdaya başlasak dahi protein kaynağını anneden alır. İlk bir yaş çok önem arz eder. Bir yaş ile 18 ay arası yüzde 50 anne sütü takviyesi, yüzde 50 ek gıdalar çocuk için kâfidir. 18 aydan sonra ise yavaş yavaş anne sütünü azaltabiliriz. Anne sütü çocuğun daha sonraki hayatında özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından çok önemlidir. Bununla ilgili çok çalışmalar var. 20 bin bebek üzerinde yapılan çalışmada, 6 ay ve 2 yaşına kadar anne sütü alan çocukların zihinsel ve metabolik gelişimi açısından farklılıklar görülüyor." dedi.

Anne sütünün çoğu zaman doğumdan sonraki ilk 3 günde az geldiğini dile getiren Asena, "Biz buna kolostrum diyoruz. Bu, protein miktarı yüksek olan bir besindir. Çocukların mutlaka bunu alması gerekiyor. Eskiden anne sütü ilk 3 gün verilmezmiş gibi bir inanç yaygındı. Sebebi ise renginin değişik olması ve zehirli olduğunun düşünülmesiydi. Hâlbuki yapılan çalışmalarda en kıymetli sütün kolostrum olduğu ortaya çıktı. Annenin, süt oluşması için çok iyi beslenmesi gerekiyor.  Özellikle sıvı ağırlıklı beslenmesi gerekir. Bilindiği üzere insanın vücudunun yüzde 80'i sudur. Anne sütünün de yüzde 80'e yakını sudur. Annenin bol bol su tüketmesi gerekiyor. Gireceğimiz yaz aylarında anne bol bol sıvı almadığı zaman anne sütü oluşamaz. Çocuğun süt alma eksikliğine bağlı yeni doğanlarda sarılık değeri yükselir. Bu da çocuğun zihinsel gelişmesine engel olur." ifadelerini kullandı.

İlk 6 ayda anne sütü yeterli gelmediği takdirde ek gıda takviyesi yapılabileceğini bildiren Asena, bu gıdaların anne sütünün yerini tutmadığını vurguladı. (Emrah Deniz/Abdurrahman Tetik-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir