• DOLAR 32.333
  • EURO 35.071
  • ALTIN 2298.626
  • ...
SON DAKİKA
Türkiye`yi temsilen Arapça yarışmasına katılanlar Mardin`e döndü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Katar'da 47 ülkeden 86 üniversitenin katıldığı 4'üncü Arapça Münazara Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Artuklu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri, hocalarıyla birlikte Mardin'e döndüler.

Öğrenci ve akademisyenleri Mardin Havalimanı'nda Artuklu İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Mehmet Ata Deniz karşıladı.

Yarışma hakkında açıklamalarda bulunan Deniz, haksızlığa uğradıklarına inandıklarını savunarak, komisyon başkanının ağırlığını koymasıyla üniversitelerinin ilk 5'e giremediğini belirtti.

Akademisyenlerin 2 ay boyunca öğrencileri bu yarışmaya hazırladığını dile getiren Deniz, "Tabi, yarışmalar Arapça. Türkiye'den 3-4 fakülte içerisinde bizim İslami İlimler Fakültesi eğitimini yüzde yüz Arapça vermektedir. Avrupa, Asya, Amerika'dan fakülteler yarışmaya geldi. Bizim çok az bir tecrübemiz olmasına rağmen 2 büyük devleti yendik. Bizimle yarışmaya girenler sözde yabancılar ama öğrenciler 4'üncü sınıf öğrencileri ve Arap kökenliler. Bizim öğrencilerimiz onları yendiler. Bu bizim için büyük bir başarı ve ileride bunu daha da ilerletmeyi düşünüyoruz. Öğrencilerimize, hocalarımıza güveniyoruz ve inşallah Türkiye'de bir ilki gerçekleştireceğiz. Biz onun çabası içerisindeyiz." dedi.

"Orada haksızlığa uğradığımıza inanıyoruz"

Yarışmada komisyon başkanının tutumu nedeniyle ilk 5'e giremediklerini savunan Deniz, şunları söyledi: "Yarışmaya 86 üniversite katıldı. Yarışmaya katılan fakülteler ikiye bölündü. Bunlardan 46'sı Arapça konuşan devletler, 40'ı ise Arapça konuşmayan devletlerdendi. Arapça konuşmayan devletler içerisinde bizim fakülte 10'uncu sırada yer aldı. Orada haksızlığa uğradığımıza inanıyoruz. Yoksa ilk 5'e girmiş olurduk. Yarışmayı değerlendiren komisyon arasında büyük bir tartışma çıktı. 4 kişiydiler, 2 kişi Türkiye'nin kazandığını, 2 kişi ise diğer ülkenin kazandığını söylüyordu. Komisyon başkanı kendi ağırlığını koyup, çok az bir puan ile Türkiye'nin kazanmadığını söyledi."

Öğrencileri yarışmaya hazırlayan akademisyenlerden Eymen Ed-Doori, "Mardin Üniversitesi Katar'da düzenlenen yarışmada Türkiye'yi temsil etti. Türkiye, Brezilya ve Avusturya'yı yenerek büyük başarı elde etti. Orada birçok kültürle tanıştık. Bu yarışmaya 86 üniversiteden katılım oldu. Elhamdülillah Türkiye'nin ve Mardin Artuklu Üniversitesinin bayrağını yükselttik. Gelecek yıllar için başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

"İslam kardeşliğimiz pekişmiş oldu"

Değişik kıtalardan insanlarla tanışınca kendilerini o ülkeleri gezmiş gibi hissettiklerini ifade eden İlahiyat Fakültesi 2'nci sınıf öğrencisi Bilal Bülbül, "Yarışma çok güzel geçti, farklı kültürlerden insanlarla tanıştık. Oraya Batı'dan, Avrupa'dan, Afrika'dan ve Amerika'dan, her türlü kıtadan insanlar gelmişti ve biz o insanlarla tanışınca bir anda kendimizi o ülkeleri gezmiş gibi hissettik. Orada Müslüman kardeşlerle İslam kardeşliğimiz daha çok pekişmiş oldu. Her biriyle oturup yemek yedik. Birlikte konuşup sohbet ettik. Bu bize ayrı bir manevi duygu kattı, çok güzel geçti." şeklinde konuştu.

"Her kültürden insanla tanışmak ayrı bir duygu"

Öğrencilerden Zehra Çelik ise şu ifadeleri kullandı: "Artuklu Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde 2'nci sınıftayım. Orada pek çok öğrenciyle tanıştık, her yerden ve her kültürden farklı farklı insanlarla. Burada 2 ay boyunca bu münazara yarışmasına hazırlandık. Çok yorulduk, hocamızın sayesinde çok mesafe kat ettik. Orada Avustralya ve Brezilya'dan gelen 2 üniversiteyi yendik. Çok güzeldi. Her kültürden ve her ülkeden insanla tanışmak ayrı bir duygu." (Mehmet Aslan-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir