• DOLAR 32.505
  • EURO 34.784
  • ALTIN 2494.178
  • ...
SON DAKİKA
Turnuvalarda karşı tarafın ödediği para kumar mıdır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Günümüz meselelerine fetvalar / doğruhaber

SORU: Halı sahada futbol turnuvaları düzenliyoruz. 20 kişiden oluşan bir futbol takımı kurduk. Maça başlamadan önce herkesten 70 TL topladık. Sonrasında ise toplanan bu parayı kazanan taraf alacak. Bu kumar sayılır mı?

CEVAP:  Maç turnuvalarında kaybeden tarafın kazanan tarafa verdiği para bir çeşit kumardır. Sadece kazananı tek kişi değil de bir gruptan oluşmuştur. Kumar büyük günahlardandır. Allah (cc) şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler! İçki, kumar, tapmaya mahsus dikili taşlar, fal okları ancak şeytanın amelinden birer murdardır Onun için bunlardan kaçının ki, murada eresiniz.” (Maide 90)

İbnu Kudame derki: İki kişi müsabakada bulunur da kendi taraflarından ortaya konan para kazanana verilirse bu caiz değildir, kumardır. Çünkü her iki taraftan biri ya kazanandır ya da kaybedendir. İster bunların ortaya koyduğu para eşit olsun ister biri fazla diğer az olsun fark etmez. Durum aynıdır.

Fakat söz konusu müsabakaların mükâfatı oynayanlarca değil de bir başkası tarafından verilirse bu caizdir. Hanefi ve Şafi mezhebine göre kim tarafından verilirse verilsin caizdir. Maliki mezhebine göre ise sadece ülkeyi yöneten devlet başkanı tarafından verilirse caizdir. Onun dışındakilerin vermesi caiz olmaz.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir