• DOLAR 32.589
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2429.524
  • ...
Başbakan Yıldırım: Anayasanın bir yerinde varsa görevi bırakırım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ankara'da STK'ların gbuluşmasına katılan Başbakan Binali Yıldırım, burada yaptığı konuşmada eyalet sistemi iddialarına sert ve net cevap verdi. Başbakan Yıldırım, "Türkiye'nin üniter devlet yapısı anayasanın ilk 3 maddesinde tanımlanmış, yerini almıştır. Bunun üstünde tartışma yapmak bu ülkeye çok büyük haksızlıktır. Eğer bu anayasanın herhangi bir kısmında  eyalet sistemi varsa ben bugün hem başbakanlığı hem de parti başkanlığını bırakacağım." dedi.

Başbakan şunları söyledi;

"Biz bazıları gibi hayır verenleri denize dökmeyi vaat etmiyoruz. Türkiye bugünkü şartlar altında, bundan sonra 1982 darbe anayasası ile yoluna devam mı edecek, yoksa ülkemizin muhasır medeniyetler seviyesine taşıyacak yeni bir sözleşme mi yapacak? Anayasalar bir anlamda millet ve milleti yönetenler arasındaki yazılı metinlerdir.
Getirdiğimiz değişiklik bir hükümet sistemi değişikliğidir,  bu bir rejim değişikliği değildir. Türkiye milleti ile, ülkesi ile bölünmez bir bütündür. Artık başka bir şey bulamayanlar, Türkiye eyalet sistemine geçecek diyorlar. Eyalet sistemi dediğiniz şeyde bir merkezi hükümet olur bir de hükümetçikler olur. Türkiye'nin üniter devlet yapısı anayasanın ilk 3 maddesinde tanımlanmış, yerini almıştır. Bunun üstünde tartışma yapmak bu ülkeye çok büyük haksızlıktır. Abuk sabuk yalanlarla milletin kafasını karıştırmak doğru mu?

BUGÜN GÖREVİ BIRAKIRIM

Anayasanın 9. maddesine kadar bir değişiklik yok. 9. maddede yargı bağımsızdır yazar. Biz onun yanına yagı bağımsız ve tarafsızdır ibaresi koyduk. 1,2,3,4,5,6,7,8.. Bu maddeler değişmedi. Eğer bu anayasanın herhangi bir kısmında  eyalet sistemi varsa ben bugün hem başbakanlığı hem de parti başkanlığını bırakacağım. Böyle bir iftirada bulunmak şehitlerimizin ruhunu incitmektir. Bu iftirayı atanlar bakalım aynı şeyi yapabilecek mi, soruyorum.

YAPILACAK EN BÜYÜK KÖTÜLÜK

Üniter devlet yapısı, tek millet, tek devlet, tek bayrak... bizim vazgeçilmez prensiplerimizdir. Milliyetçi ülkücü kardeşlerimizin üniter devlet konusundaki hassasiyeti neyse bizimki de o kadardır. Bu anayasa değişikliğini MHP ile berabet yaptık. Bu konu en öncelikli konumuzdur. Şimdi kafa karıştırmak, muazzam bir reformu tartışılır hale getirmek bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüktür."

''PATRONUN MİLLET OLDUĞU YERDE TEK ADAM OLUR MU?''

Siyasi partilerin olduğu yerde seçime girdiği yerde patronun millet olduğu yerde tek adam olur mu? 5+5 iki dönem ancak görev yapılacak bir yerde diktatörlük olur mu tek adamlık olur mu? Tek adamın olduğu ülkelere bakın demokrasi seçim yok halkın iradesi yok belirli güçlerle diktatörler ayakta kalıyor sonunda da yaptıkları zulüm sebebiyle millet isyan ediyor alaşağı ediyor hatta hayatını da sona erdiriyorlar.

''ASIL ŞU ANDA MECLİS İKTİDAR PARTİSİNİN BASKISI ALTINDADIR''

Asıl şu anda Meclis iktidar partisinin baskısı altındadır. Bu kalkıyor. İcra ile Meclis'i birbirinden ayırıyoruz. Güvenoyu yok güvenoyunu sandıkta millet veriyor. İşi sağlama alıyorsunuz sandıkta garantili hükümet sistemi kuruyorsunuz.''

Haber7

Bu haberler de ilginizi çekebilir