• DOLAR 32.547
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2425.542
  • ...
Hicr Suresi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SURELERİ TANIYALIM / DOĞRUHABER

HİCR SURESİ - Sure adını 80. ayetinden alır. Hicr halkı, Hz. Salih`in kavmi Semûd` dur. Hicr ise Arap yarımadasının kuzeybatısında, Medine`nin kuzeyinde vaktiyle Semûd kavminin yaşadığı, sarp kayalıklarla çevrili vadideki yerleşim yerinin adıdır.

  Mekke döneminde nazil olmuştur. Peygamberliğin 10 veya 11. yıllarında indiği rivayet edilir. 99 ayettir. 88. Ayeti Medine`de indirilmiştir. Nüzul sıralamasında 54. Sure olup Yusuf suresinden sonra, En`am suresinden önce indiği rivayet edilir.

Sure, genelde Allah`ı inkâr eden kavimlerin uğradıkları akıbeti anlatır. Aynı zamanda şeytanın Allah`ın emrine karşı gelmesi ve Adem (as) ile münakaşasını da konu edinir. Ayrıca Peygamber efendimizi de mesajlar vererek geçmiş kıssalarla onu teselli eder.

Sure “Elif, Lâm, Ra; bunlar kitabın, Kur`an`ın ayetleridir. Gün gelecek, kâfirler “keşke vaktiyle Müslüman olsaydık” diyeceklerdir.” Tehdidi ile başlar. Ardından peygamberlerini yalanlayan kavimlerin uğradığı akıbetleri sıralar. Şeytanın Adem`e secde etmeyişinin kibrinden olduğunu özellikle vurgular.

“O halde sen emrolundugun seyi açıkça söyle ve müsriklere aldırma” ayeti ile peygambere açıkça yol gösterir.

Sureye tam olarak bir teselli suresi demek yanlış olmayacaktır. “Sen Rabbini hamd ile tesbih et ve secde edenlerden ol. Ve sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar Rabb`ine kulluk et.” Ayeti ile son bulmaktadır.

SURENİN TEMEL MESAJLARI

Her toplumun bir yaşam süresi vardır.

Kibirlenmek şeytani bir vasıftır. Allah her şeyi yerli yerinde yaratmıştır. Her şeyin kendine göre bir değeri vardır. Kendi yaratılışını beğenmemek Allah`ın işine karışmaktır.

Allah`ın merhameti çok geniştir. Ancak kâfirler için de gazabı çok şiddetlidir.

İnsanlar geçmiş toplumların yaşantısından örnekler ve ibretler almalıdırlar.

Allah`a isyan eden insanların dünyadaki yaşantılarına özenilmemelidir. Çünkü Allah onları hiç beklemedikleri bir anda helak edecektir…

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir