• DOLAR 32.528
  • EURO 34.848
  • ALTIN 2428.282
  • ...
Şervat Ali İade Edilirse İdam Edilebilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Şükrü Gündüz / İstanbul

Irak pasaportuyla İran üzerinden Türkiye’ye giriş yapan ve “Mülteci Statüsü, İkincil Koruma” talebi İçişleri Bakanlığı tarafından kabul edilmeyen Mısır’lı hukukçu ve İslami Cihad üyesi Şervat Salih Ali Irak’a iade edilecek. İçişleri Bakanlığı tarafından alınan Irak’a iade kararının durdurulması için ve Şervat Ali’nin Irak’a teslim edilmesi halinde idam edilebileceği uyarısında bulunulan mektuplar Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’na gönderilmek üzere Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya ve İmkan-Der Murat Özer tarafından Fatih postanesine teslim edildi.

TÜRKİYE ŞERVAT ALİ’Yİ İADE ETMESİN

Eylemde bir konuşma yapan Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Çeşitli bölgelerde direnişçilere destek verdiği için, Emperyalist ülkeler tarafından aranan Şervat Ali’nin ABD kontrolündeki Irak’a teslim edilmesinin onun idam edilmesi anlamına geldiğini ifade ederek hükümetin bunu engellemesi gerektiğini ifade etti. “Türkiye’ye bir şekilde güvenli olduğunu düşünerek sığınan insanların hukukun bizler savunmak durumundayız” diyen Kaya, “Şervat Ali, Mısır’daki baskı ve diktatörlük rejiminin mağdur ettiği ve sanık konumuna düşürdüğü zulmettiği insanlardan bir tanesidir. Ülkesinde İslami Cihada üye olduğu için iki defa idama mahkum edilmiştir. Üç aydır Kumkapı’da ki yabancılar şubesinde tutuklu bulunuyor. Basın aracılığıyla özellikle hükümetin bu konuda yaşanabilecek insan hakları ihlalinin önüne geçmeye çağırıyoruz. Bir kişiyi yasal prosedürler böyledir diye alıp ölüme gönderemezsiniz. Bunu kabul etmiyoruz. Bunun büyük bir hukuksuzluk olacağını, zulüm olacağının bir kere daha altını çiziyoruz. Sorumluların bu konu ile alakalı insani sorumluluklarını yerine getirmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

Kaya, Başbakan ve Dışişleri Bakanına seslenerek şöyle konuştu; “Hükümet yetkilileri birer insan olarak yarın Şervat Ali idam edildiğinde bunun üzüntüsünü yaşayacaklar.” Kaya, ayrıca Şervat Ali’nin Irak’a iade edilmesi halinde ABD’nin eline geçebileceği uyarısında da bulunarak, ABD’nin eline geçen birçok Müslüman’ın işkencelerden geçirilip katledildiğini ya da Guantanamo gibi insanlık dışı işkencelerin uygulandığı yerlerde esir olarak tutulacağını söyledi.

ZULÜM GÖRDÜKLERİ İÇİN TÜRKİYE’YE SIĞINANLAR İADE EDİLMEMELİDİR

Daha sonra konuşma yapan İmkan-Der Başkanı Murat Özer, “Türkiye’nin mülteciler konusunda uyguladığı politika çok vahim durumdadır. Türkiye de çok sayıda ülkelerinde zulüm gördüğü için sığınma başvurusunda bulunan birçok insan var. Fakat bunların büyük bir kısmının iltica başvurusu bu güne kadar kabul edilmedi. Şervat Ali’de bunlardan biridir. Türkiye bu iltica politikasından vazgeçmelidir. Çünkü bu iltica politikasından vazgeçmediği için Türkiye sığınan birçok insan mağdur olmaktadır. Irak’ta ABD işgaline karşı direnen birçok direnişçi ABD ile işbirliği yapan ırak yönetimi tarafından idam edildi. Bunların içinde kadınlarda var. Şimdi bir oldubittiye getirilerek Şervat Ali’nin Irak’a iade edilmesi onun idamı anlamına geliyor. Türkiye kamuoyunun bu konuda duyarlı olmaya ve hükümet üzerinde bir baskı oluşturmaya davet ediyorum” diyerek Şervat Ali hakkında ki iade kararının durdurulmasını istedi.
 
Eylem sırasında “Mısırlı Müslüman Kardeşimiz, Şervat Ali Ölüm Yollanmasın yazılı pankartlar açıldı ve “Şervat Ali Ölüme Gönderilmesin!”, “Kahrolsun Amerikan Emperyalizmi!”, “Direniş, Adalet, Özgürlük!” sloganları atıldı.

Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’na gönderilecek mektupların Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya ve İmkan-Der Murat Özer tarafından Fatih postanesine postaya verilmesiyle program sona erdi.
 
Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen mektupta, “İslami Cihad’ın yöneticisi olmak suçlamasıyla hakkında idam kararları çıkarılan ve uzun süredir farklı ülkelerde yaşamak zorunda kalan Şervat Ali’nin, küresel cihadi faaliyetlerde bulunmak iddiasıyla suçlandığını ve ABD kontrolündeki Irak’a teslim edilmesinin ölümüne sebep olabileceği için bu kararın tekrar gözden geçirilmesi” talep ediliyor.
 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir