• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
BATSO Yeni Anayasa Raporunu Cemil Çiçek`e Sundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN- BATSO Diyarbakır`da düzenlenen Yeni Anayasa Platformu "Türkiye konuşuyor" adı altında düzenlenen `anayasa vatandaş toplantısına` katıldı.

 

BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nasıroğlu ve BATSO Meclis Başkanı Şemsettin Gülmüş`ünde katıldığı toplantıda TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, mecliste grubu bulunan 4 partinin Meclis Anayasa Komisyonu Üyeleri ve STK Genel Başkanları da yer aldı.

Toplantıda BATSO Meclis Başkanı Şemsettin Gülmüş tarafından hazırlanan BATSO`nun görüşlerini ve yeni anayasadan beklentilerini konu alan bir rapor TBMM Başkanı Cemil Çiçek`e elden takdim edildi.

 

Hazırlanan raporda, "Demokrasi, hukukun gücü ve insan haklarına dayalı özgürlükçü, çoğulcu ve eşitlikçi bir yeni anayasa olmalıdır. Anayasa tekçilikten uzak bir anlayışla hazırlanmalıdır. Anayasa, çağdaş devletin üç temel niteliği olan; Ífade özgürlüğünü ,Din ve vicdan hürriyetini ve Teşebbüs hürriyetini garanti altına almalıdır. Anayasa;bütün farklılıkların dil , din ,ve etnisite değerleriyle bütünleşmiş toplumsal bir sözleşme olmalıdır. Yargı bağımsız ve yansız olmalıdır. Hukukun üstünlüğü sağlanmalıdır.Evrensel hukuka uygun yargı reformu yapılmalıdır. Türkiye denetlenebilir ve hesap verebilir bir demokrasi haline gelmelidir.

 

Anayasamız devleti değil bireyi ön plana çıkarmalıdır. Temsilde adaleti esas alan demokratik seçim ve siyasi partiler yasası hazırlanmalıdır. Ülke seçim barajı makul bir seviyeye düşürülmelidir. Kadın onur ve çocuk hakları pozitif bir ayrımcılıkla anayasal güvence altına alınmalıdır." gibi ifadeler yer aldı.
 
Veysi Demir-İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir