• DOLAR 32.564
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2432.08
  • ...
Emziren Anneler!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeni doğan bir bebek için en ideal besin ‘anne sütü`dür. 2 yaşına kadar bebeğinizi emzirmeye devam etmelisiniz. Anne sütü bebeğin tüm besin ihtiyacını ilk 6 ay tamamen karşılamaktadır. Bu süre içinde başka ek besinleri ilave etmeye ihtiyaç yoktur.

Anne sütü bebek için en önemli besin kaynağıdır. Anne ve bebek arasındaki duygusal bağı kuvvetlendirir. Bu yüzden sütünüzü mutlaka bebeğe sevgi ile yaklaşarak vermeye çalışmalısınız.

Bebeğin yalnızca anne sütüyle beslendiği ilk 6 aylık dönemde, su kaybına yol açan hastalık halleri dışında su verilmesine de ihtiyacı yoktur çünkü anne sütünün yaklaşık %90`ı sudur, bebeğiniz anne sütünden bu ihtiyacını karşılamaktadır.

Anne sütündeki bileşimini karşılamayı başarabilen bir mama hala yoktur. Tüm lif, esansiyel yağ asitleri, vitamin ve mineralleri mamalara ekleseler bile mamalar; anne sütündeki bağışıklık faktörü olan antikorları ve anne bebek temasına bağlı pekişen sevgiyi henüz karşılayabilmiş değildir.

Peki, bebeğin yeterli ve dengeli beslendiğini nasıl anlayabilirsiniz?

Eğer bebeğiniz sütünüz ile besleniyor ve düzenli uyuyor belli aralıklarla besleniyor ise sütünüz yeterli geliyordur. Ancak aylık takiplerinde yeterli kilo almıyor ve sık acıkıp sürekli huzursuz ise doktorunuz ile mutlaka irtibata geçmeniz gerekir.

Bu dönemde siz annelerin günlük yaklaşık 3- 4 lt su içmeniz gerekmektedir.

Toplamda 10-15 adet ceviz, yer fıstığı ve bademi ara öğün olarak tüketmelisiniz.

Mutlaka etli sebze yemeği, köfte, et, kıymalı veya kuşbaşı etli bir yemek tercih etmeli, yanında da bol yoğurt ile yeterince protein aldığınızdan emin olmalısınız. Yoğurt tokluk hissi verecek, kan şekerinizi dengeleyecektir.

Bitki çayları ve kahveden uzak kalmalısınız. 2-3 bardak açık şekersiz limon dilimli çay içebilirsiniz.

Sağlıcakla..                                                                                                        

ZEYNEP ARSLAN

Bu haberler de ilginizi çekebilir