• DOLAR 32.345
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2309.178
  • ...
SON DAKİKA
Çiftçilere meyve fidanları dağıtıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis-Diyarbakır Karayolu'nun 5'inci kilometresinde bulunan arıcılık mevkiinde "Meyve Fidanları Dağıtım Töreni" düzenlendi.

Törene Bitlis Valisi Ahmet Çınar, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Asak, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu, ilçe kaymakamları, kurum amirleri ve çiftçiler katıldı.

Burada katılımcılara hitap eden Vali Çınar, "Cenabı Allah Bitlis'e her şeyi vermiş. Bereket, su, kar, dağlar, ovalar, toprak, her şey var. O zaman bize düşen çok çalışmak. Bu ilkokuldaki bir çocuğun ders çalışması gibi olmasın ama gerçekten de böyle. Şöyle etrafımıza bir bakıyoruz. Bütün dağlar boş, bir tane ağaç yok ama şu kadar da boş adam var." dedi.

Fidan dikmenin önemine değinen Çınar, sözlerine şöyle devam etti: "Her yer bomboş. Tabiat ve toprak boş olduğu gibi insanlar da boş. Demek ki burada bir koordinasyon, bir yönlendirme sorunu var. İnsanlar güzel şeyler yapmaya yönlendirilirse hem mutlu oluyorlar hem de yapıyorlar. Çocuklara tabiatın ve hayatın kıymetini öğretmemiz gerekiyor. Bu da sadece anlatmakla olmuyor. Bunu yaşayarak yapmamız gerekiyor. Hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Bitlis'in tamamında 207 bin ceviz fidanı vardır ama biz bir hedef koyduk. Her sene 100 bin ceviz daha ekeceğiz. Yani mevcut cevizlerin tamamı kadar iki senede ekeceğiz. Bu her sene devam edecek. Bunu üstün gayretlerle yapacağız. Üreticilerimize, köylülerimize gideceğiz, onlarla anlaşacağız, topraklar bulacağız. Projelerimizi götürüp paramızı getirerek bu işi yapacağız. Ceviz, ağaç deyip geçmemek lazım. Yarın oraya, bir kuşa, kelebeğe, böceğe, oksijene, her şeye çok faydası var."

Çiftçilerden bu konuda duyarlı olmalarını isteyen Çınar, fidan dikmenin İslam'daki önemine dikkat çekerek, "Çiftçi arkadaşlardan özellikle ricamız var. Bu fideleri aldıkları zaman onlara bir evlat muamelesi yapmalarıdır. Çocuklar gibi suyuna, budamasına, varsa hastalığına bakmalarıdır. Her şeyiyle ilgilenmeleri, boş vermemeleridir. Emin olun, bu kazanç getirir. Peygamber Efendimiz, 'Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile bugün elinizdeki fidanı dikin.' diye buyuruyor. Allah'ın izniyle başımızın belası terörün kökünü kazıyoruz, kazmaya devam edeceğiz. Bitmez ama onu böyle elimizin, avucumuzun altında tutacak seviyeye getirdik. Daha da büyümeyecek. 'Kıyamette bile ağaç dikin.' diyorsa Peygamber Efendimiz terör bizim için vız gelir. Vallahi şu an karşıki dağlara bakınca içim yanıyor. Bu kadar boş adam, bu kadar boş dağlar. Burada ilginç bir durum var. Bunu da inşallah uyanışlarla aşmaya çalışacağız." ifadelerini kullandı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Asak ise gerçekleştirdikleri proje kapsamında merkez ve ilçelerde toplam 65 bin meyve fidanı dağıtılacağını dile getirdi. Asak, "40 bin ceviz fidanı, 15 bin karışık meyve fidanı, 10 bin ceviz fidanı ve bununla ilgili basınçlı sulama sistemleri ve tel örgüler olmak üzere güzel bir proje gerçekleşmiş oldu. Bu proje kapsamında ilimizdeki birçok alanda kapalı meyve ağaçları da yapılacak. Bu sene geçen senelere nazaran iki katına çıkararak başarılı bir proje gerçekleştirdik." şeklinde konuştu.

Kendilerine destek sunan kurumlara teşekkür eden Asak, şunları söyledi: "Meyveciliği geliştirme projesi kapsamında bıtım aşılama projelerimiz başladı. Yaklaşık 3 ay önce sertifikalarını verdiğimiz 250 çiftçimiz ilimiz merkez, Hizan ve Mutki ilçelerinde büyük bir gayret ve özveri ile toplam 10 bin ağacın üzerinde budama gerçekleştirmiş oldular. Bu hafta budama faaliyetlerimiz bitti. Bu proje kapsamında İl Özel İdaremiz 250 çiftçimize 250 budama makası, 250 aşı bıçağı, 500 kilogram aşı macunu, 250 tane eldiven, 10 tane budama motoru, 250 adet de budama testeresi teslim ettiler."

Budanan ağaçları fıstıkla buluşturmuş olacaklarını da sözlerine ekleyen Asak, "Bakanlığımızın basınçlı sulama sistemi kapsamında ilimize getirmiş olduğumuz yüzde 50 hibe destekli projelerimiz vardır. Bundan önceki yıllarda 200-250 olan sayı bu sene bereket ve bizlerin gayreti sayesinde 460'a ulaştı. 400 üreticimiz binlerce dekar arazide basınçlı sulama sistemi ile buluşturacak. Bununla ilgili ilimize getirmiş olduğumuz yardım 13 milyon liradır. İki etaplı olan yatırımın ilk etabında 24 yatırımcımıza 26 milyon TL'lik hibe desteğini ilimize getirdik. Önümüzdeki hafta bu yatırımcılarımızı sözleşmeye davet edeceğiz. Bir etabımız daha olacaktır. Bununla beraber yüzde 400 başarı elde etmeyi hedefliyoruz. Bununla ilgili ilimize 27 milyon liralık bir destek hibe gelmiş oldu. Bu projelerde bizlere desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ediyoruz." dedi. (İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir