• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Engelli değil engellenen
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Engelli “yaralanma ya da fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle bazı hareketleri, duyuları veya işlevleri kısıtlanan kişi” dir. Bu engel doğuştan gelebileceği gibi sonradan da oluşabilir.

Günümüz de engelli vatandaşların kendi yaşamlarını daha rahat bir şekilde geçirmeleri için bir takım kolaylıklar sağlanmaya çalışılsa da ne yazık ki bilinçsiz insanlar tarafından bu pekte mümkün olamamaktadır. Engelli kişilerin yaşadıkları sıkıntılar (gerek maddi gerek manevi olsun) hem aile içinde hem de sosyal çevrede kendini gösterir. Bunların en başında ise toplum tarafından dışlanma yer alır... Gerek ailenin böyle bir durumu kabullenememesi, gerek kişinin ailesinin içinde bulunduğu ekonomik durum engelli vatandaşın toplum ile tanışıp bütünleşme sürecini geciktirir.

Gelelim toplum ile yüzleşen engelli vatandaşın nasıl engellendiğine!

Hepimiz yaşadığımız sokak ve beldeyi göz önüne getirelim. Bizler için dizayn edilmiş sokaklar yürümesinde, görmesinde vs sorun yaşayan vatandaşların kullanımı için ne kadar uygun. Bindiğimiz toplu taşıma araçların da engelli bireyler için yapılmış yerlere oturup onlar bu taşıma araçlarına bindiklerinde dahi yerimizden kalkmamamız asıl engelin bizlerde olduğunu göstermez mi?

Sadece bir dakikamızı bile bunları düşünmeye ayırırsak asıl engelin bizlerde olduğunu, toplumun engelli statüsüne yerleştirdiği kişilerinde bizler tarafından engellenen insanlar olduklarını anlayabiliriz...

Gelin herkesin hakkını koruyalım ve belli vatandaşlara engel yerine destek olalım...

RUMEYSA ÜLSEN

Bu haberler de ilginizi çekebilir