• DOLAR 32.334
  • EURO 35.101
  • ALTIN 2300.043
  • ...
Peygamber Efendimiz Nasıl Giyinirdi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Günümüzde güzel ve temiz giyinmek oldukça önemlidir.   Giyinirken israftan da kaçınmak gereklidir. Bunun yanında topluma uygun giyinmekte dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vesellem 1400 yıl öncesinden bize bu konuda örnek olacak davranışlarda bulunmuştur.  Efendimiz elde edilen kıyafetin en iyisinin giyinilmesini tavsiye etmiştir. Bir sahabe Peygamberimizin yanında iken elbiseleri hiç hoş görünmüyormuş. Peygamberimiz ona “Malın mülkün varsa daha iyi giyin” diye uyarıda bulunmuştur. Bunun yanında sevgili Peygamberimiz giyime bir ölçü koymuştur. Bunlar şöyle sıralanabilir: İsraftan kaçınmak, giyimi kibir, gurur ve gösteriş vesilesi yapmamak, içinde bulunulan sosyal sınıfın durumuna göre giyinmek. Resulullah`ın tercih ettiği bir kaç renk de vardır. Beyaz, siyah, yeşil ve kırmızı renklerden yapılmış elbiseleri çeşitli zamanlarda giymiştir. Ancak iklim icabı beyaz rengi tercih ettiği gibi Müslümanların da beyaz giyinmelerini tavsiye etmiştir.  Bir hadisinde de; “Sizlere beyaz elbiseyi tavsiye ederim. Dirileriniz beyaz elbise giysin, ölülerinizi de beyaz bez ile kefenleyin. Zira o, sizin giyeceklerinizin en hayırlısıdır.” diye tavsiyede bulunmuştur. Elbise tipi olarak en çok yakasız, kol uçları bileğe kadar olan gömleklerden giyermiş Resulullah. Bunun yanında hırka giyinmeyi de severmiş. Pamuktan ve yünden dokunmuş kıyafetlerde giyim tercihleri arasındaymış. Sarığında ise siyah rengi tercih ederek, sarığını omuzlarının aşağısına sarkacak şekilde dizayn edermiş.

Peygamberimizin ümmetine yasakladığı giyim çeşitleri de vardır. Elbise boyunun ayak bileğine kadar olma hususunda ashabını da uyarmış ve bir hadisinde de şöyle buyurmuştur; “Kim kibrinden dolayı elbisesini yerlerde sürürse kıyamet günü Allah onun yüzüne rahmet nazarıyla bakmaz. Elbise boyunun uzun olmasını hoş karşılamamıştır. Bir de içi gösteren, vücudun uzuvlarını belli edecek kıyafetleri yasaklamıştır. Erkeklere de kesinlikle ipek giymeyi yasaklamıştır.         

HİCRAN DURSUN

Bu haberler de ilginizi çekebilir