• DOLAR 32.384
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2325.72
  • ...
`Dili Yok Etmek Allah`a Karşı Gelmektir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN-Batman Özgür Eğitim-Sen İl Temsilcisi Mustafa Sevinçer, 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü nedeniyle yazılı basın açıklaması‏ yaptı.

 

Günümüzde farklı dil ve kültürlerin bir toplum için zenginlik olarak kabul edilmekte olduğu ve bu farklılıkların toplumları kaynaştırdığı ve geliştirdiğinin görüldüğünü belirten Sevinçer, "Farklı halkların birlikte barış içinde yaşaması bu toplum fertlerinin tahammül ve hoşgörü duygularını geliştirmekte ve böylece demokrasiyi özümsemiş bir toplum ortaya çıkmaktadır. Bir toplumda demokratik anlayışın yerleşmesi ve özümsenmesi de toplumsal barışı sağlamaktadır" dedi.

 

Ülkemizde tam da bunların eksikliğinden dolayı ortaya çıkan Kürt sorununun da çözüm basamaklarının belki de ilki anadilde eğitim hakkının verilmesi olacağını dile getiren Sevinçer, "Bu hak tabii bir insan hakkı olup verilip verilmemesi tartışma kabul etmez. Zaten bu hak `Hak` tarafından verilmiştir ve tercih edilebilir değildir. Bunu yasaklamak bir hak gaspıdır ve toplumsal barışı dinamitleyen bir unsurdur" ifadelerini kullandı.

 

Kürt dilinin, yok sayılması, inkâr edilmesi ve sistemli bir şekilde ortadan kaldırılmak istenmesinin bu sorunu çözmediğini vurgulayan Sevinçer, "Şimdilerde olduğu gibi Kürt dilini aşağılamak, eksiktir, medeniyet dili değildir demekte Kürtlerin dillerini terk etmelerini sağlamayacaktır" dedi.

Dünyada kim dilini terk eder ki? Diye soran Sevinçer, "Dilini terk etmek anne-babayı, nineyi dedeyi terk etmektir. Onlarla olan bağı koparmaktır. Her millet dolayısıyla her dil Allah`ın ayetidir, yaşatılmalıdır ve yok etmeye çalışmak Allah`a karşı gelmektir ve bu da günahların en büyüğüdür. Bu münasebetle Dünya Anadil gününüzü kutluyoruz" ifadelerine yer verdi.
 
Veysi Demir-İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir