• DOLAR 32.328
  • EURO 35.151
  • ALTIN 2299.693
  • ...
SON DAKİKA
Hadis-i Şerifleri Anlatmak, O`nu Anlatmaktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Mehmet Laçin / İstanbul

İstanbul Ümraniye’de faaliyet gösteren Marmara-Der ( Marmara İlim Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ) Her ay yapılacak olan 40 hadis Şerhi programının ilk dersi Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) ve hadisleri hakkında yapılan sinevizyon sunumuyla başladı. Ardından dernek başkanı Günay İşeri tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. Dernek sözcüsü Ahmet Korkutata program hakkında kısa bilgilendirme yaptı.40 ay boyunca 40 hadisin ezberleneceği Programın ilk dersi Doğruhaber Gazetesi yazarı Hasan Sabaz tarafından verildi. Hasan Sabaz, ilk ders olması hasebiyle hadis ve sünnet mantığı üzerinde durdu.
 
İleriki derslere ışık tutması açısından giriş olarak hadis ilmi hakkında bilgi veren Sabaz, kim kırk hadisi öğrenir ve ümmete intikal ettirirse Hz. Peygamber (sav )’in ona şefaat edeceğini ve o kişinin cennette önde gideceklerden olacağını vurguladı. Peygamber (sav) efendimizin veladetinin kutlandığı bu günlerde “40 Hadis Şerhi” dersinin başlamasının ayrı bir güzellik olduğunu söyleyen Sabaz, “Çünkü hadis-i şerif anlatmak O’nu anlatmaktır, O’nun seçkin sahabelerini, insanları ve Asr-ı saadeti anlatmak demektir.” Dedi. Peygamberimizin yaşadığı dönemin bir süreç olduğunu, bu sürecin farklı anlatılmak istendiğini söyleyen Sabaz, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu dönem hakkında insanların kafası karıştırılmak isteniyor, hadisleri yokmuş gibi ya da Kur’an bize yeter, hadise ne gerek diyen bazı anlayışlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Hâlbuki Peygamberimiz (sav) kendisi birçok konuyu bize ayet olarak değil de bizzat Hz. Cebrail’den almış olduğu vahiylerle nakletmiştir. Bunları görmezden gelmek O’na yapılan saygısızlıktan başka bir şey değildir.”

Sünnet kavramı etrafında da duran Sabaz, namaz ve abdest konusu gibi birçok ibadi konuyu sünnet ve hadislerden öğrendiğimize vurgu yapan Sabaz bunun bile bize hadisin önemini göstermek için bir delil olduğunu söyledi.

Hz. Ayşe’nin Hadis nakledilmesi konusunda göz ardı edildiğine de değinen Sabaz, en çok Peygamberimizle vakit geçirenlerden birisinin de Hz. Ayşe olduğunu söyledi. Aile yaşantısı, eşler arası ilişki gibi birçok aile içi konuları öğrenmemizde Hz. Ayşe’den rivayet dilen hadislerin ışık tuttuğunu söyledi.
 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir