• DOLAR 32.316
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2297.69
  • ...
SON DAKİKA
Diyarbakır`da `Kenger Etkinliği` düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kayapınar Belediyesince Karacadağ bölgesinde bazalt taşının olduğu bütün yerlerde yetişen ‘Kenger` bitkisinin farkındalığını artırmak amacıyla etkinlik düzenlendi. Harmanardi köyünde düzenlenen etkinlikte, tarlada kenger çıkarılırken, kenger ile yapılan 5 çeşit yemek ikramında bulunuldu.

Etkinliğe Kayapınar Belediye Başkan Yardımcısı Emine Kahraman, Kültür İşleri Müdürü Mustafa Çelik, Harmanardi köyü Muhtarı Nurettin Kerpiç, köylüler ve çok sayıda davetli katıldı.

Kayapınar Belediye Başkan Yardımcısı Emine Kahraman, Başkan Mustafa Kılıç`ın talimatıyla başlattıkları etkinliği festivale dönüştürmek için çalıştıklarını söyledi.

Kenger ile ilgili bilgi veren Kayapınar Belediye Başkan Yardımcısı Emine Kahraman, Kenger bitkisinin Karacadağ volkanik bölgesindeki bazalt taşının olduğu bütün yerlerde yetiştiğini ifade ederek, kengerin dikenli bitkilerden olduğunu söyledi.  

Yapılan araştırmalarda kenger bitkisinin vücudun birçok organına antioksidanların dışarı atılmasında büyük faydaları olan bir bitki olduğunu vurgulayan Kahraman, “Ayrıca sindirim sistemine yardımcı olur. Özellikle karaciğerin zehirli atıkların dışarı atılmasına büyük faydası var. Tohumsuz doğal bir bitkidir. Tamamıyla Organiktir. İnsan elinin ve tohumlamanın bulaşmadığı bir bitkidir. Halkımız için aslında birazda felsefi değeri olan bir bitkidir. Şöyle ki; Birinci ve İkinci dünya savaşında malumunuz bütün dünyada ve ülkemizde gıda sıkıntısı yaşanıyor. Hatta buna kıtlıkta diyen vatandaşlarımız var. Buna Kürtçe`de ‘Xala` diyorlar. Bu bitkinin çıkmasıyla kendi yaşamlarını sürdürdüklerini ifade ediliyor. Bu bitki sayesinde yaşadıklarını söylüyorlar. Çünkü o yıllarda büyük bir gıda sıkıntısı vardı. Ondan dolayı kuşaklarımızda daha büyük bir anlam ifade etmektedir. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi yetkilileriyle yaptığımız görüşmede bugüne kadar bu bitkiyle ilgili herhangi bir araştırma yapılmamış. Sadece bir profesör hocamızın bir makalesi ve bir de tez aşamasında olan bir konusu var” dedi.

Kahraman, Kayapınar Belediyesi olarak, kenger etkinliğinin ileride festivale dönüştürülmesi için gerekli çalışmaların yapılacağına değinerek, “Malumunuz Avrupa`da ve gelişmiş ülkelerde çok basit bir bitki veya bir meyve için bile festivaller düzenleniyor. Festivaller o kentin ve o şehrin gelirine büyük katkı sunuyor.” İfadelerini kullandı.  

Etkinlikte  dengbejler tarafından Kürtçe (Kurmanci, Zazaki) kilam ve stranlar seslendirildi. Dengbej dinletisinden sonra kengerden yapılan 5 çeşit yemek davetlilere ikram edildi. İkramın ardından Kayapınar Belediye Başkan Yardımcısı Kahraman ve beraberindekiler, tarladan kenger çıkarılmasına katıldılar.  Etkinlik tatlı ikramı ile sona erdi. (İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir