• DOLAR 32.561
  • EURO 34.889
  • ALTIN 2430.12
  • ...
Sumaklı köyünde kutlu Doğum etkinliği düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından Şanlıurfa'nın Birecik ilçesine bağlı Sumaklı köyünde, "Hak ve Adalet Rehberi Hz. Muhammed (sav)" temalı Kutlu Doğum etkinliği düzenlendi.

Köy meydanında düzenlenen etkinliğe çevre köylerden de katılımın oldu. Etkinlik Mahmut Yavuz'un Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Program, Sumaklı çocuk mevlithanlarının okuduğu Mevlid-i Şerif ve sumaklı çocuk ilahi gurubunun okuduğu ilahiler ile davam etti.  

Programa konuşmacı olarak katılan Âlimler ve Medreseler Birliği (İttihad`ul Ulama) üyesi Molla Mehmet Ali Aysu, günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı.

Müslümanların, Hz Muhammed'in adalet ve hak yönünden ayrıldığı için zülüm altında olduğunu söyleyen Aysu, "Mümin olmak güven gerektirir, mümin olmak hak gerektirir, mümin olmak adalet gerektirir. Biz bugün Resulullah`ın adaletinden, haklılığından, eminlik sıfatından uzaklaştığımız için dünyanın dört bir yanında zülüm altındayız. Çare ise Resulullah`ı takip etmektir. Resulullah`ın hak ve adaletini kendine örnek almaktır. Çaremiz Avrupalarda dilenmek değildir." dedi.

İslam'ın hak ve adalet anlayışından örnekler veren Aysu, Hz Muhammed'in hayatın her alanına işlenmesi gereken hak ve adalet anlayışını Endonezya'ya giden bir tüccarın davranışıyla örnek verdi:

"Müslümanlar Endonezya nasıl Müslüman oldu biliyor musunuz? Oraya Halid bin Velid mi gitti Muaz bincebel mi gitti oraya hiçbir ordu gitmedi. Oraya bir tüccar gitti. Orada iş yeri açarak kumaş satıyordu. Tüccarın yanında çalışan bir kişi, gelen müşteriye 5 akcelik kumaşı 10 akçeye satıyor. Müslüman tüccar geldiğinde kumaşı kaça sattığını sorunca, '10 akçeye sattım.' diyor işçisi. Evladım neden böyle yaptın git bul adamı der. Kumaşı alan adam dükkâna geldiğinde Müslüman tüccar durumu izah eder. Kumaşın fiyatı 10 akçe değil 5 akçedir. Al sen şu 5 akçeni. Ben Müslüman'ın benim dinim de birini kandırmak haramdır diyor. Bunun üzerine kumaşı alan gittiği her yerde bu olayı anlatıyor. Bu olay kralın kulağına kadar gidiyor. Kral bu tüccarı yanına çağırarak, 'duydum ki sen 10 akçeye sattığın malın 5 akçesini geri vermişsin.' Tüccar, bu bahsettiğin kul hakkıdır diyor. Kral kul hakkını sorunca bir insandan hakkın olmadan bir şey almak diyor. Krala İslam dinini anlatınca kral iman ediyor. Bakın 5 akçe insanı nereye götürüyor. Bu olayla 200 milyon insan Müslüman oluyor."

Aysu, Müslüman tüccarın örnek davranışını anlatarak hayatın her alanında hakkın ve adaletli olunması gerektiğini ifade etti.

Program Molla Halil Esen`in yaptığı dua ile sona erdi, etkinliğe katılanlara yemek ikramında bulunuldu. (Bahattin Coşkunkan İLKHA) 


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir