• DOLAR 32.545
  • EURO 34.827
  • ALTIN 2426.213
  • ...
Receb Ayının Fazileti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Receb, kelime olarak tercib mastarından türemiştir ki tazim ve hürmet manasına gelir. Bu ayda tevbe edenlere rahmet yağdığı ve ibadet işleyenlere nur indiği için bu aya Asap adı da verilir. Bu ayda savaşma eğilimi olmadığından dolayı onun bir diğer adı da Esam`dır.

İleri sürüldüğüne göre Receb, suyu sütten ak, baldan tatlı ve buzdan soğuk bir cennet nehrinin adıdır. Bu sudan sadece Receb ayında oruç tutanlar içebilir. Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki: “Receb, Allah'ın, Şaban benim ve Ramazan da ümmetimin ayıdır.”

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki:

“Kim Receb ayının yirmi yedinci gecesi oruç tutarsa, amel defterine altmış aylık orucun sevabı yazılır.”

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki:

 “Beni dinleyin. Receb, insanların kavga düşüncesine kapılmadıkları bir Allah ayıdır. İnanarak ve önem vererek Receb ayından bir gün oruç tutanlar Allah'ın rızasını hak ederler.”

İleri sürüldüğüne göre Allah (cc), Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb aylarını senenin diğer aylarının süsü olarak yaratmıştır.

Söylendiğine göre Beytül Makdis'de bir kadın Receb ayının her günü on iki bin kere İhlas Suresini okur ve bu ay boyunca kaba işlemeli bir elbise giyerdi. Bir gün hastalandı, oğluna ölünce kendisini kaba elbisesi ile toprağa vermesini vasiyyet etti.

Ölünce oğlu kadını pahalı bir kefene sardı. Gece onu rüyasında gördü. Kadın rüyada ogluna «Ben senden razı değilim. Çünkü sen, vasiyetimi uygulamadın.” dedi. Oğlu korkarak uyandı yeniden anasını içine sarmak üzere kaba işlemeli elbiseyi yanına alarak mezarlığa vardı. Kabri açınca anasının cesedini bulamadı, saşırdı. Bu sırada bir ses duydu, “Receb ayında ibadet edeni bizim yapayalnız bırakmayacağımızı bilmiyor musun?”

İleri sürüldüğüne göre, Receb ayının ilk Cuma gecesinin üçte ikisinden sonra sabaha kadar bütün melekler tek tek Receb ayı içinde oruç tutanlar için dua ederler.

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki:

“Kim dokunulmaz aylardan (Zilkada, Zilhicce, Muharrem ve Receb) üçer gün oruç tutarsa amel defterine dokuz yüz senelik ibadet sevabı yazılır.” Hadisi rivayet eden Enes İbni Mâlik : “Bu hadisi, Peygamberimizin kendisinden işitmedimse kulaklarim sagir olsun!” demiştir.

Deylemi`nin rivayetine göre Hazreti Aişe (ra) şöyle buyurmustur:

Peygamber Efendimiz`i, “Allah şu dört gecede rahmet yağdırır. Kurban bayramı gecesi, Ramazan bayramı gecesi, Şaban ayının onbeşinci gecesi ve Receb ayının ilk gecesi” buyururken işittim.” Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki:

“Beş gece vardır ki, Allah o geceler içinde kendisine yapılan duaları mutlaka kabul eder; Recebin ilk gecesi, Şaban´ın onbeşinci gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramlarının geceleri.”

İMAM GAZALİ – KALPLERİN KEŞFİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir