• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2324.852
  • ...
BMGK acil toplandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ABD'nin Suriye rejimine ait hava üssünü vurması nedeniyle acil toplandı. BMGK'yı acil toplantıya çağıran Bolivya, ABD'yi "tek taraflı bir eylemde bulunarak uluslararası hukuku ihlâl etmekle" suçladı.

Toplantı öncesi gazetecilere açıklama yapan Bolivya'nın BM Daimi Temsilcisi Sacha Sergio Llorentty Soliz, "Dün yaşananlar BM Şartı'nı ihlâl ediyor çünkü tek taraflı eylemler BM Şartı'nda yasaklanmıştır. Çok taraflılığı savunmamız gerektiğine inanıyoruz"dedi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft ise, ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalesinin "makûl" olduğu değerlendirmesini yaptı ve Birleşik Krallığın ABD'yi desteklediğini dile getirdi.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Francois Delattre de, Suriye'deki kimyasal saldırının uluslararası normları ve hukuku ihlâl ettiğini belirterek, ABD'nin askeri müdahalesinin "meşru" olduğunu kaydetti.

Delattre, "Umarız bu gelişmeler oyunu değiştiricek etki yapacaktır" diye konuştu.

ABD'nin Suriye'de rejime ait askeri üsse yönelik saldırısının ardından Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, BMGK'yı toplantıya çağıracaklarını açıklamıştı.

Öte yandan İdlib'deki kimyasal silah saldırısına ilişkin hazırlanan üç ayrı BMGK karar tasarısının müzakereleri de devam ediyor.

ABD, İngiltere ve Fransa bir tasarı hazırlamış ardından da Rusya karşı tasarı hazırlayarak üyelere sunmuştu.

Arayı bulmak isteyen BMGK'nın 10 geçici üyesi ise üçüncü bir tasarı hazırlayarak üyelere dağıtmıştı. Bu tasarıların oylama için Konsey'e getirilip getirilmeyeceği henüz açıklanmadı.

Kaynak: AA, Reuters

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir