• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2296.814
  • ...
ABD ile Rusya Suriye`yi görüştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la telefon görüşmesi yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Tillerson'la Lavrov arasındaki görüşmenin Çarşamba günü gerçekleştiğini açıkladı. Bunun ardından Tillerson İdlib'deki kimyasal saldırıyla ilgili yaptığı basın toplantısında, İdlib'de önceki gün düzenlenen kimyasal saldırıyı Esed yönetiminin yaptığı konusunda şüphe duymadıklarını söyledi. ABD'nin, Esed rejimi tarafından kimyasal silahların kullanıldığına dâir hiçbir şüphesi olmadığını belirten Bakan Tillerson, "Elimizde bunu destekleyecek bilgiler var" dedi.

"Rusya, Esed'e verdiği desteği gözden geçirmeli" diyen ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Suriye rejimine "uygun bir yanıt vermeyi düşündüklerini" belirtti. Rex Tillerson'a göre, Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yok.
"Esed'in gelecekteki rolü belirsiz. Yaptıklarından sonra çok açık bir şekilde görülmektedir ki, Suriye halkını yönetecek bir rolü yok."

"Esed'e karşı uluslararası çaba gerekiyor"

Bu açıklamaları üzerine ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'a, ABD'nin Esed'e karşı nasıl bir yol izleyeceği soruldu. Esed rejimine karşı uluslararası bir çabaya ihtiyaç olduğunu belirten Tillerson, şunları söyledi:

"Bu süreç uluslararası bir çaba gerektiriyor. Suriye'de IŞİD'in ortadan kaldırılması ve ülkede daha fazla iç savaşın önüne geçecek istikrarın sağlanması gerekiyor. Daha sonra ise Esed'in ayrılmasını sağlayacak politik bir sürecin, ortak bir çalışmayla sağlanması lâzım."

Tillerson, Esed'e karşı uluslararası bir koalisyonun sağlanması için çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

Rex Tillerson, kimyasal silah kullanılmasının çok ciddi bir sorun olduğunu ve buna ciddi bir cevap verilmesi gerektiğini söyledi.

Tillerson, Lavrov'la 12 Nisan`da Moskova'da bir araya gelecek. ABD'li Tillerson'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le de görüşmesi bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'nin İdlib kentinde önceki gün düzenlenen ve 100'e yakın kişinin hayatına mâl olan kimyasal saldırıyı kınamış, "Suriye'deki kimyasal saldırıya karşı harekete geçme sorumluluğum var. Yapılanlar benim için kabul edilemez" demişti. Trump, "Suriye ve Esed'e karşı tavrım çok değişti. Bu olay kırmızı çizginin ötesinde benim için çok çizgileri geçti" ifadelerini kullanmıştı. Trump'ın yardımcısı Mike Pence de tüm seçeneklerin masada olduğunu söylemişti.

Son olarak CNN'in haberine göre ise ABD Başkanı Trump kongre üyelerine, "İdlib sonrası askeri müdahaleyi gözden geçiriyoruz" açıklaması yaptı.

Kaynak: Reuters

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir