• DOLAR 32.595
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2505.43
  • ...
Çiftçi desteklemelerine DEDAŞ tarafından bloke konulmasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DEDAŞ`ın (Dicle Elektrik A.Ş.) bölge çiftçisinin desteklemelerine "elektrik borcu olduğu iddiasıyla" bloke koymasına tepki gösteren Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, çiftçinin böyle bir borcu olmadığını, yaşanan durumun mağduriyetlere neden olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz günlerde DEDAŞ yetkililerinin konuyla ilgili yerel basına yapmış olduğu açıklamayı da yalanlayan Süleyman İskenderoğlu, bu konuda mağdur olanların 25 değil, binden fazla olduğunu söyledi.

Tarımsal destekleme politikasında 1 Ocak 2017 itibariyle tarıma 12,8 milyar lira destek verileceği açıklanmıştı. Çiftçinin mazot ve tohum gibi ihtiyaçlarını karşılamak için dört gözle beklediği desteklemelere, DEDAŞ tarafından bloke konuldu. Konuyla ilgili İLKHA`ya açıklamalarda bulunan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, DEDAŞ`a büyük tepki gösterdi.

“DEDAŞ bölgedeki tüm çiftçiye zulmediyor”

DEDAŞ`ın bölge çiftçisine büyük haksızlıklar yaptığını savunan İskenderoğlu, “DEDAŞ bölgede Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak illerindeki bütün çiftçilere zulüm ediyor. Bunun başka bir açıklaması yok, resmen çiftçiye zulmediyor. Borcu olsa dahi desteklemesine kimsenin bloke koymasının hak ve hukuku yoktur. Çiftçinin hükümet desteklemelerine sadece icra kurumları bloke koyabilir. DEDAŞ`ın buna hakkı yoktur. Bu yapılan haksızlıktır, hukuksuzluktur. Pazartesi günü avukatım aracılığıyla kararın durdurulması için Danıştay'da dava açacağım.” dedi.

“Bu hukuksuzluğun peşini bırakmayacağız Yargıtay`a kadar gideceğiz”

2014 yılında bakanlık tarafından bir defaya mahsus kanun şeklinde DEDAŞ`a yetki verildiğini hatırlatan İskenderoğlu, “Biz Yenişehir ilçesi olarak suyumuzu Deve Geçidi Sulama Birliği vasıtasıyla temin ediyoruz. Çiftçi, pamuk ve mısırda dönem başı 29 TL parasını ödüyor. Çiftçimizin sulama birliğine borcu yoktur. Kaldı ki kimsenin çiftçinin destekleme parasına bloke koyma gibi bir hakkı olmadığı gibi bir sebebi de yoktur. Bu hukuksuzluğun peşini bırakmayacağız, gerekirse Yargıtay`a kadar gideceğiz.” şeklinde konuştu.

“DEDAŞ`ın açıklamasına güldüm kesinlikle doğru değil”

DEDAŞ`ın konuyla ilgili yaptığı açıklamaya da değinen İskenderoğlu, “DEDAŞ, sadece 25 çiftçinin desteklemesine bloke konulduğunu söylüyor. Ben size desteklemesi bloke edilen 1025 çiftçi sayayım mı? Bunlar borcu olmadığı halde desteklemesine DEDAŞ tarafından bloke konulmuştur. DEDAŞ`ın açıklaması kesinlikle doğru değil, okuyunca güldüm. Sadece kuru arazisi olan çiftçinin hesabına bloke konulmamıştır. Benim ve eşimin dahi desteklemesine Dicle Elektrik A. Ş. Tarafından bloke konulmuştur. Yargıya gideceğim. DEDAŞ`ın yaptığını kabullenmemiz mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

“DEDAŞ`ın referandumdan önce bunları yapması çok manidardır”

Çiftçinin desteklemelere ihtiyacı olduğunu belirten İskenderoğlu, “Nisan ayında pamuk ekimi, sulamalar, buğday ilaçlaması var. Çiftçinin parasına bloke konulmasa, gidecek pamuk tohumu alacak. Akaryakıtını alacak, ilaçlamasını yapacak. Ancak kilitlenmiş durumdayız. Gelen bloke Dicle EDAŞ tarafından bilinçli olarak engelleniyor. DEDAŞ`ın referandumdan önce bunları yapması çok manidardır. Sanki birileri düğmeye bastı. Mevcut hükümet, çiftçiyi sıkıntıdan çıkarmak için desteklemeleri bir ay öne çekti. Neden, çiftçi rahatlasın diye. Ancak DEDAŞ, çiftçiye yapılan desteklemenin önünü kesti, karaladı. Bu blokeler bilinçli olarak yapılıyor.” dedi.


“DEDAŞ üretim sezonunda üretimin önünü kıstı”

Yenişehir ilçesinde çiftçinin borcu olmamasına rağmen desteklemelerine bloke konduğuna dikkat çeken İskenderoğlu, “Çiftçilerimizin çoğunun arazisinde trafo denen bir şey yok, çünkü ihtiyaç yok. Su kuyusuna da ihtiyaç yok, çünkü cazibe yolu ile yani kendi kendine gelen suyu alıyoruz. Neden elektrik kullanalım, zaten su kendi kendine araziye geliyor. Kullanmadığımız bir elektrik için neden destekleme hesabımıza bloke konuluyor. DEDAŞ, üretim sezonunda üretimin önünü kıstı. Çiftçi, büyük sıkıntı içerisindedir. Vali ve yetkililerden bu olayı araştırmasını istiyoruz. Müfettişler gönderilmesini istiyoruz. Elektrikle hiçbir alakamız yok. Elektrikten faydalanıp da borcunu ödemeyen varsa bloke konulur, onu da DEDAŞ değil icra birimleri yapar. Tarım Bakanlığına bağlı ÇKS'ye (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlıyız.” şeklinde konuştu.

“DEDAŞ çiftçiyle devleti karşı karşıya getirdi”

İskenderoğlu son olarak, “Çiftçilerimin çoğu motopomplarla arazilerini suluyorlar. Onların desteklemelerine de ÇKS`ye göre ezberden bloke konmuş. ÇKS`de sulu yazılmışsa, hepsine bloke konuluyor. DEDAŞ, çiftçiyle devleti karşı karşıya getirdi. Sanki devlet yapıyormuş gibi gösteriyorlar ama DEDAŞ özel bir şirkettir. Bu olayda Tarım Müdürlüğü ve Valiliğin bir ilgisi yoktur. DEDAŞ`ın keyfi olarak yaptığı bir muamelesidir. DEDAŞ`ın bloke uygulamaları, referanduma yapılan bir kumpastır. Vali ve milletvekillerimizin bu konuya el atmalarını istiyoruz.” diye konuştu.

“DEDAŞ elindeki yetkiyi kötü niyetle kullanıyor!”

DEDAŞ`ın uygulaması hakkında İLKHA`ya açıklamalarda bulunan Av Mehmet Şirin İskenderoğlu ise “DEDAŞ, elindeki yetkiyi kötü niyetle kullanıyor. DEDAŞ, bakanlar kurulu kararıyla almış olduğu yetkiyle tüm çiftçilerin hesabına bloke koyuyor. Bu koymuş olduğu blokede haklı haksız ayrımı yapılmadan keyfi bir uygulamayla hiçbir şekilde elektrik kullanımından kaynaklı sulama yapmayan çiftçilerinde hesabına bloke koyuyor. Büyük ihtimalle önümüzdeki hafta davamızı açacağız. Bununla ilgili zaten her zaman çiftçilerin yanında olduğumuzu söylüyoruz. Bizim amacımız burada DEDAŞ`ın keyfi uygulamasını, tekelleşmesini ve istediği şekilde istediği yönde çiftçileri mağdur etmesini engelleme yoluna gidiyoruz. Burada anlatmak istediğimiz şudur, DEDAŞ sahaya inmeden, hiçbir araştırma yapmadan keyfi bir uygulamayla tüm çiftçilerin hesabına bloke koyuyor. ” ifadelerini kullandı. (M. Sıddık Bilge, Abdurrahman Tetik – İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir