• DOLAR 32.518
  • EURO 34.953
  • ALTIN 2431.099
  • ...
"İkinci el araç alırken hava yastığının da baktırılması lazım"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Araçlarda arızalı hava yastığının çalışmadığını gösteren uyarı lambası, halk arasında 'çip taktırma' olarak bilinen yöntem ile tamir masrafından kaçmak amacıyla söndürülüyor. Özellikle ikinci el pazarında aracın problemsiz satılması için uygulanan bu yöntem nedeniyle aracı yeni alan vatandaş ise söndürülen uyarı lambasından dolayı hava yastıklarının çalışıp çalışmadığını bilemiyor.

Muayene istasyonuna gittiğinde de gerçeği öğrenemeyen vatandaşın, olası bir kazada güvenliği riske giriyor.

İkinci el araçlarda hava yastığı arızasının program ile kaldırıldığını fakat olası bir durumda hava yastığının aktifleşemeyeceği uyarısında bulunan uzmanlar, ikinci el araba alacakların mutlaka hava yastığına da baktırması gerektiğini söylediler.

Diyarbakır`ın ilk airbag (hava yastığı) tamircisi olan Muharrem Cengiz, ikinci el araç alanlara uyarılarda bulundu.

Hava yastığının bir güvenlik mekanizması olduğunu dile getiren Cengiz, ikinci el araba alanların hava yastığını mutlaka hava yastığı tamircisine göstermesi gerektiğini belirtti.

Hava yastığının araç güvenliği için önemli olduğunu ifade eden Cengiz, "Airbag, arabada kişileri kaza esnasında en az hasarla kurtarmak için yapılmış olan bir güvenlik mekanizmasıdır. Airbag, kelime manası olarak Türkçede hava çantası anlamına gelir. Airbag, içerisinde bulunan gazın açığa çıkmasıyla oluşan balon, o anda yastık görevi görerek sürücü ve yolcuların darbeyi en az hasarla atlatması için bir güvenlik mekanizmasıdır. Airbagli bir araç güvenlik önlemi alınmış araçtır, airbagsiz bir araç ise güvenliğin az olduğu araç olarak yorumlanabilir." dedi.

"Sorun sadece cihaza bağlanarak belli olacak bir şey değil"

Piyasada ikinci el araçlarda hava yastığı arızasının program ile kaldırıldığını söyleyen Cengiz, "Arabanın gösterge ekranında görülen kucağında bir balon taşıyan kişinin görülmesi durumunda airbagde bir sorunun olduğunu anlarız. Bazıları kaza esnasında balonun şişmesini sağlayan parçayı takmayıp, ‘direnç` diye tabir ettiğimiz devreleri atarak, beynine de program atarak kaza esnasında airbag patlayacakmış halde görülmesine neden olur. Aslında içerisi sağlam değildir. İnsanları kandırmak için bulunan bir metottur." diyerek aracın mutlaka bir uzmana gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

"Araç alanlar nasıl ki boyasını ve kaportasını gösteriyorlarsa airbagini de göstermeleri lazım"

Hava yastığının kaldırılan arızanın muayene istasyonunda da belli olmadığını sözlerine ekleyen Cengiz, "Bu konu ile ilgili TUVTÜRK`te bir airbagcinin istihdam edilmesi lazım. Çünkü orada genelde araba göstergesindeki ışığa bakıyorlar. Piyasada çok kazalı araç var. Bize gelen araçlarda içini sağlam yapmamızı isteyenler de var istemeyenler de var. Genelde araç alanlar nasıl ki boyasını ve kaportasını gösteriyorlarsa airbagini de göstermeleri lazım. Bu güvenlikle ilgili bir şey, eğer kişi kendini ve ailesini düşünüyorsa, airbaglerini yaptırmasını öneriyorum." şeklinde konuştu. (M. Hüseyin Temel – İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir