• DOLAR 32.367
  • EURO 35.048
  • ALTIN 2326.05
  • ...
Kıbrıs Şehidesi Ümmü Haram (r.anha)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ümmü Haram (r.anha)  Müslüman olmuş, ondan sonra Allah Resul`üne (sav) biat etmiştir. Daha sonra muhacirler kervanına katılmış, Efendimiz `den (sav) hadisler rivayet etmiştir. Ümmü Haram (r.anha) Milhan b. Halid`in kızı olup, İlk eşi de Amr b. Kays `tır. Ümmü Süleym `in kız kardeşi ve Enes b. Malik`in (r.a) teyzesidir. Haram ve Süleym ise Bedir ve Uhud savaşlarına iştirak etmiş cesur yiğitlerden olup sonrasında Bir`i Maune vakasında Şehid edilmişlerdir. Haram arkadan mızrakla vurulduğunda “Kâbe`nin Rabbine And olsun ki ben kazandım” diyen kişidir.

Allah Resulü (sav) bir gün Ümmü Haram`ın evine gelmiş ve öğle uykusuna yatmıştı. Bir müddet sonra gülümseyerek uyandı. Bunu gören Ümmü Haram:

-“Ey Allah`ın Resulü anam babam sana feda olsun. Ne için gülümsediniz?” diye sordu. Efendimiz:

“Ümmetimden bazı kimseler, tahtının üzerindeki padişahlar gibi, gemiye binecekler” buyurdu.

Ümmü Haram:

-“Ey Allah`ın Resulü, benim de onlardan olmam için Allah`a dua ediniz” diye ricada bulundu.

Efendimiz:

-“Sen onlardan birisin” buyurdu. Daha sonra biraz daha istirahat etmek için uzandı. Bir müddet sonra uyandı ve ilk uyanıştaki sözlerini tekrar edince Ümmü Haram da ricasını tekrarladı.

Efendimiz:

-“Sen evvelkilerden olacaksın” buyurdu.

Ümmü Haram ikinci olarak Ashabın güzide isimlerinden biri Ubade b. Samit (r.a) ile izdivaçta bulundu. Hz. Osman`ın halife olduğu zamandı. Gönüllü olarak Kıbrıs fethine katılacak olanlardan bir ordu hazırlandı. Ashabın ileri gelenlerinden Ebu Zerr-i Ğifari, Ebud-Derda ve Ubade b. Samit (r.a) ile zevcesi Ümmü Haram da (r.anha) bu harbe katılanlar arasında idi. Yapılan muharebe sonunda Kıbrıs, düşman elinden alındı. Fethi tamamlamak için, Kıbrıs`ın içinde, karadan yola devam edilmesi gerekiyordu. Ümmü Haram`a (r.anha) binmesi için bir katır getirildi. O katıra bineceği sırada hayvan onu yere attı ve Ümmü Haram (r.anha) şehadet şerbetini içti. Kıbrıs seferi olduğu için de orada defnedildi. Yıllar evvel Efendimiz `in (sav) gördüğü rüya, rü`yet sahasına çıkarken duası da hedefini bulmuş oluyordu. Rabbim şefaatlerinden mahrum etmesin. Allah onlardan razı olsun… 

İREM GÜLTEKİN

Bu haberler de ilginizi çekebilir