• DOLAR 32.326
  • EURO 35.112
  • ALTIN 2308.095
  • ...
"Önümüzdeki yıldan itibaren yeni müfredatla eğitim yapılacak"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Üniversitesinde düzenlenen “Türkiye`nin Eğitimde 2023 Hedefleri” konulu toplantıya katılan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “18 milyon öğrencimize arının solunum sistemi, kurbağanın dolaşım sistemini öğretmek zorunda mıyız?” diyerek öğrencileri gereksiz bilgilerle bilgi hamalı haline getirmeyeceklerini söyledi.

Toplantıdan önce Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür`ü makamında ziyaret eden Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz`a Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de eşlik etti.

Bakan Yılmaz`a üniversite ile ilgili bilgi veren Rektör Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep Üniversitesi`nin 3 bin 700`ü dünyanın 108 ülkesinden olmak üzere, 52 bin öğrencili büyük bir üniversite olduğunu söyledi.

Bakan Yılmaz ise Katar`ın Türkiye`de bir üniversite kurma girişiminin bulunduğunu, bu üniversitenin kurulması gereken yerin mutlaka Gaziantep olduğunu belirterek, “İstanbul`a kurma girişimleriyle karşılaştık. İstanbul`da zaten 60`a yakın üniversite var. Bu üniversite Gaziantep`e yakışır.”dedi.

Bakan Yılmaz, daha sonra Gaziantep Üniversitesi Mavera Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen “Türkiye`nin Eğitimde 2023 Hedefleri Gaziantep Buluşması” konulu konferansa katıldı.

Konferansa Milli Eğitim Bakanı Dr. İsmet Yılmaz, Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ve çok sayıda okul idarecisi katıldı.

“18 milyon öğrencimize arının solunum sistemi, kurbağanın dolaşım sistemini öğretmek zorunda mıyız?” diye soran Yılmaz, şöyle konuştu:

“Anayasa mahkemesi üyemiz vardı. Ortaokulu bitirme sınavına girdiğinde kendisine ‘arının solunum sistemi, kurbağanın dolaşım sistemi` bilgi bilgidir de gerekli mi, gereksiz midir? İhtisas alanı olan bu bölümü seçen öğrensin ama biz 18 milyon öğrencimize arının solunum sistemi, kurbağanın dolaşım sistemi öğretmek zorunda mıyız? Bu bilgileri öğrettiğimizde yarın bu evlatlarımız okulları bitirdiğinde bu bilgileri kendi hayatında ne gibi katkısı olacak. Bundan dolayı diyoruz ki efradını cami ağyarı mani bir müfredat olsun ve halkımızın görüşlerine de açtık. 200 binin üstünde görüş geldi. Arkadaşlarımız değerlendiriyorlar inşallah olması gerekenleri de alacaklar. Önümüzdeki yıldan itibaren de bir, beş ve dokuzuncu sınıflar yeni müfredatla eğitime başlayacaklar. Daha sonra ise yeni eğitimli müfredata kavuşacaklar. Biz evlatlarımıza bizim aldığımız eğitimden çok daha iyi bir eğitim veriyoruz. Ama ‘iki günü bir birine eşit olan ziyandadır` anlayışıyla da evlatlarımızı geleceğe yönelik olarak hazırlıyoruz.”

Daha kaliteli bir eğitimi verebilmek için Türkiye`nin daha güçlü bir yönetime sahip olması gerektiğini belirten Yılmaz, “Bu eğitimi verebilmek için bizim eğitime bütçeden daha fazla pay ayırabilmek lazım. Bütçeden daha iyi pay ayırabilmenin yolu pasatayı büyütmekten, daha çok zenginleştirmekten geçer. Türkiye`nin 2023 hedefleri var. İki trilyon dolar milli gelir. Kişi başına düşen gelir 25 bin dolar. İhracatı 500 milyar dolar. Bu hedefleri yakalayabilir miyiz, yakalarız. Ancak eğitimle yakalarız. Eğer nitelikli ve kaliteli bir eğitim verirsek Türkiye`nin 2023 hedefleri kesinlikle uzak değildir.”ifadelerini kullandı.

‘Güçlü bir yönetim içinde bizim önümüzde 16 Nisan gibi bir fırsat var` diyen Yılmaz, “Biz 2002 yılında iktidara geldiğimizde mili gelir 330 milyar dolardı. Şimdi ise 850 milyar doların üzerinde. Üç katından fazla arttı. Kişi başına düşen gelir de 3 bin 500 dolar civarıydı, şimdi 11 in dolara yaklaştı. Ama 25 bin dolar hedefimiz var. Allah nasip ederse o hedefi yakalarız. Ama bunun için güçlü bir yönetim olmazı lazım. Güçlü bir yönetim içinde bizim önümüzde 16 Nisan gibi bir fırsat var ve 16 Nisan`da da bir halk oylaması yapılacak. Bu halk oylamasında milletimize şunu soracağız. Diyoruz ki egemenlik milletin mi? egemenliğin üç unsuru vardır. Yürütme, yasama, yargı. Dolayısıyla yürütmeyi kim teşkil etsin, millet. Yasamanın sahibi meclis ve millet, yargı mahkemelerin sahibi millet. O halde bu üç organın da milli irade mutlaka bağını kurmak lazım. Milli iradenin esas sahibi millet ise hükümeti de millet kursun. Milli irade çarpıtılmasın. Hükümet pazarlıkları yapılmasın.”şeklinde konuştu.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep Üniversitesi`nde 107 ayrı ülkeden, dünyanın her köşesinden 3 bin 700 öğrenciyi barışık bir şekilde, eğitim kulvarında büyüterek geleceğe hazırladıklarını dile getirdi.

Rektör Gür, “Yanı başımızda yer alan savaşın sıcaklığını en fazla biz yaşıyoruz. Vicdanımız, ahlakımız ve etik sınırlarımız komşumuza el uzatmayı gerektirdiği için Suriyeli çocuklarımızı eğitimsiz bırakmamak adına bin 950 Suriyeli öğrenciyi alarak Türkiye`de en fazla Suriyeli öğrenciyi biz eğitime aldık. Arapça dilde eğitim vererek İngilizce, Türkçenin akabinde de üç dilde eğitim veren nadir ve tek üniversiteyiz. Burası Gaziantep ve Gaziantep ilkleri başarmaya her zaman hazırdır ve namzettir.”diye konuştu.

Yılmaz, konuşmasının ardından Gaziantep`te TEOG ve YGS sınavında dereceye giren öğrencilere hediye verdi.

“Eğitimin amacı verimi, üretimi, refahı artırmaktır”

Buradan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesindeki bir fabrikaya geçen Bakan Yılmaz, işçilerle bir araya gelerek, şunları kaydetti:

“Ekonomininiz ne kadar ise eğitimizin de o kadardır. Eğitim çok mükemmel olur ekonomininiz yerde sürünmez. Eğitimin amacı verimi, üretimi, refahı artırmaktır. Türkiye dünyada milli gelir açısından G 20 üyesi 16`ncı sırada. Eğitimde de 16`ıncı sırada desek doğruyu söylemiş oluruz. İyi ama bununla yetinecek miyiz, hayır. Çünkü hedefimiz daha büyük. Dünyanın 10 büyük ekonomisinden daha büyük olmak istiyoruz. Milli gelirimiz 2 trilyon dolar olsun. Kişi başına düşen gelir şimdi 11 bin dolar 25 bin dolar olsun. İhracatımız şimdi 143 milyar dolar 500 milyar dolar olsun.” (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir