• DOLAR 32.566
  • EURO 35.007
  • ALTIN 2432.034
  • ...
Ebeveynlere "Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi" semineri verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kahta İmam Hatip Ortaokulunda "Evin Okula Yakınlaşması ve Değişen Anne Baba Rolleri Projesi" kapsamında Eğitimci-Yazar Ayhan Aktan tarafından öğrenci velilerine yönelik  "Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi" konulu seminer verildi.

Helal gıdaların ahlâk edinmenin temelini oluşturduğunu vurgulayan Eğitimci-Yazar Aktan, mahremiyet eğitiminin doğumla başladığını ve gittikçe önem kazandığını belirtti.

"İki canlı olan bir annenin yediği, içtiği nasıl çocuğun sağlığını etkiliyor ise dinlediği, izlediği de çocuğun duygusal yönünü etkiler." diyen Aktan çocukların mahremiyet konusunda meraklı olduğunu ve bunun için ebeveynlere sorular yöneltebileceğini ifade ederek, "Biz çocukların sorduğu bu tür sorulara cevap vermeliyiz. Onlara bu tür şeylerin ayıp olduğunu söyleyip cevaplarını internet ortamlarında bulmasını istememeliyiz." dedi.

Aktan sözlerinin devamında, "Mahremiyet konusunda piyasada ulaşabileceğiniz çok sayıda kitap vardır. Özellikle şunu belirteyim o kitapların içinde iman, İslami ve insani ifadeler yoksa hepsi başlı başına faciadır. Edep, hayâ, namus ve ar gibi ulvî değerlerden yoksun kitaplar ancak üremeden bahseder. Yani siz bu işin fıkhi boyutunu, dini boyutunu ele alan bir kitap okumuyorsanız, evinizde okuduğunuz ya da bulundurduğunuz hayâdan yoksun bilimsel kitaplar zaten başlı başına birer faciadır. Adam kitabında içinde aile kurma işinden bahsediyor ama aile kelimesini kullanmamış. Anne ve babanın cinsi münasebetini anlatırken mahremiyet, edep, iffet, ahlak, hayâ, ar, namus kelimelerini hiç kullanmamış. Öncelikler bu kitapları evimizden arındıracağız. Bütün evlerde İslam fıkhına uygun en az bir nikâh kitabı olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Aile mahremiyetiyle ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer konunun ise teferruat olduğuna dikkat çeken Aktan, "Bir diğer yanlış ise mahremiyet konusunun detaylı anlatılmasıdır. Çocuk teferruatı, detayı istemiyor sadece merakını gidermek istiyor. Aklına takılanları en güvendiği kişiye yani anneye ya da babaya soruyor. Siz de çocukların bu tür sorularına İslam`a uygun, edebe uygun bir şekilde onları dışlamadan, terslemeden cevaplarsanız çocuk o merakını giderecektir. Çocuklarınıza zaman ayırın ve sadece gömlekleriyle değil gönülleriyle de ilgilenin. Onlar sizi seviyor ve size çok ihtiyaçları var. Her evlat ebeveynini sever yeter ki iletişim kurulabilsin. Hayırlı bir evlat olun ve hayırlı evlatlar yetiştirin. Unutmayın; sütle giren canla çıkar." şeklinde konuştu. (Aydın Evren - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir