• DOLAR 32.515
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2433.38
  • ...
Sisi`nin arkasındakiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hasan SABAZ / Analiz - Haber / Doğruhaber

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray`da Mısır`ın darbeci Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi`yi kabul etti. Dünyaya “demokrasi ve özgürlük” götürdüğünü iddia eden Amerika katil darbeci için kırmızı halı serdi ve övgülere boğdu. ABD Başkanı  "Mısır Devlet Başkanı El Sisi`nin arkasında olduğumuzu herkesin bilmesini isterim, o zor bir durumda harika bir iş çıkarıyor" diye konuştu. “Radikal İslamcı teröre” karşı Mısır ile birlikte mücadele edileceğini belirten Trump, Mısır`ın ABD için önemli bir müttefik olduğunu iddia etti.

Binlerce kişinin katili Sisi`nin arkasındakileri bir kez daha gördük.

Amerika`da da dünyada da tepkiler cılız ve etkisizdi.

Her şeye rağmen tarihe not düşülmesi anlamında kimi gerçeklerin dile getirilmesi de önemliydi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) önemli bir tepki ortaya koydu.  ABD Başkanı`nın darbeci katil Sisi`yi kabul etmesini sert bir biçimde eleştiren örgüt, "Binlerce Mısırlı cezaevlerinde korkunç koşullar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışırken ve işkence günlük hayatın bir parçası iken istikrarlı stratejik ilişkiler kurmaya çalışmanın tuhaf bir yol" olduğunu belirtti.

Trump`un tutumu için “Klasik bir Amerikan tavrı” diyebilirsiniz; ama ortadaki kimi çelişkileri de görmezden gelemezsiniz.

Trump, Sisi için “O zor durumda harika bir iş çıkarıyor” dedi. Amerika için harika olan her şeyin dünya mazlumları için berbat şeyler olduğunun sanırım herkes farkında. Tabii Trump`un bu “harika şeyler”den neyi kastettiğini anlamamız gerekir. Evet, Mısır`ın ekonomisi berbat bir durumda ve Sisi, bunu düzeltebilecek ne bir iradeye ne de bir birikime sahip. Yamyam ve yiyicilerden oluşan kadrosu da halkın sıkıntılarına bakmadan servetlerine servet katmanın derdinde. Bu ortamda Mısır`ın temiz ve ahlaklı yüzü olan İhvan`a yönelik insanlık dışı baskı ve zulümler de devam ediyor. Mısır`ın sorunlarına odaklanmak yerine zulme odaklanan Sisi ve ekibi, Trump`a göre “Harika işler” yapıyor.

Gelelim Mısır`ın ABD için önemli bir müttefik olduğu iddiasına.

Mısır, NATO üyesi bir ülke değil. Amerika`ya çok uzak olduğu da ortada olduğuna göre bu nasıl bir ittifak? Ya da şöyle soralım: Mısır, Amerika için neyi koruyor?

Mesele israil`de düğümleniyor.

İsrail`in güvenliğinin Amerika için hayati değerde olduğuna şüphe yok.

Mısır`da Sisi`nin yönetimde bulunuyor olmasının israil`e rahat nefes aldırdığı ve hatta Gazze`ye yönelik baskılarda iki ülkenin çoğu yerde birlikte hareket ediyor olduğu gerçeği meseleyi izah ediyor.

İsrail`in Mısır ekonomisini sömürdüğünü de unutmayalım bu arada.

Sisi darbesine, Mursi`nin devrilmesine sevinen ve terör karşıtı olduğunu iddia eden insaf ve vicdan yoksunları, tabloya bakıp durumlarını bir daha gözden geçirsinler.

“Sisi`nin arkasında” olduklarını düşündüler uzun süre; ama aslında sadece imaj sorunu olan Amerika`ya dublörlük yapmışlar. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir