• DOLAR 32.378
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2326.059
  • ...
Gaziantep'te fıstık üreticilerine "Feromon Tuzaklama" dağıtıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep’in Nizip ilçesinde 2 bin Antep fıstığı yetiştiricisine “Antep fıstığında Bioteknikle Mücadele Projesi” kapsamında düzenlenen törenle 4 bin adet “Feromon Tuzaklama” dağıtımı gerçekleştirildi.

Nizip’in Korucak köyünde “Feromon Tuzaklama” törenine, AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Tarım İl Müdürü Mehmet Karayılan, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Nizip Belediye Başkanı Fevzi Akdoğan ile çiftçiler katıldı.

Törende bir konuşma yapan AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, bir köyde ve beldede yaşayan insanların geleceğe huzurla bakması, bunun içinde köylülere gereken desteklerin verilmesi gerektiğini belirtti.

Nizip’e ve köylerine çok önemli yatırımlar yapıldığını, bunun içinde 56 kilometrelik yol çalışmasının da bulunduğunu söyleyen Gül, “Çiftçilerimize verdiği bu desteklerden dolayı belediye çalışanlarını tebrik ediyorum. Sadece bu hizmetler yeterli mi, tabi ki yeterli değil. Daha fazlasını yapmalıyız. Milli gelirimiz 11 milyon dolara çıktı. Ülkemiz IMF’ye olan borcunu 2013 yılında ödedi. 2002 yılından bugüne kadar ülkemiz sürekli gelişiyor ve kalkınıyor. Bunu hep birlikte gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Nizip’in fıstık ve zeytin ile Gaziantep’e güç kattığını belirterek, sosyal projelerin yanı sıra tarımsal hizmetleri de göz ardı etmediklerini ve çiftiçiyi desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Feromon tuzaklama için Nizip’in Korucak köyüne bir program düzenlendi. Tören öncesi üreticilere proje ile ilgili bilgiler veren Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, proje ile Antep fıstığında oluşan zararlı böcek ve sineklerin önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

Gaziantep’te 370 bin hektar tarım arazisinin bulunduğunu ve bunun 130 bin hektarında Antep fıstığı üretildiğini söyleyen Yılmaz, Antep fıstığında erkek fıstık aşılama sistemi yaptıklarını ve her 20 fıstık ağacından birisinin erkek ağaç olması gerektiği bilgisini verdi.

Bioteknikle mücadeleyi ilk kez Gaziantep’te kendilerinin uyguladığını vurgulayan Yılmaz, bu yöntemin canlıları doğrudan değil de dolaylı yollarla yok ettiğini, Antep fıstığında dal güvesinin çiftleşmesi için Antep fıstığının dalını seçtiğini ve bu çiftleşme döneminde de dala gelen güvelerin bu tuzaklamaya yakalandığını yok edildiğini belirtti.

Geçen sene yine Nizip ve Karkamış bölgesinde Nizip Ziraat Odasının destekleri ile feromon tuzaklama dağıttıklarını belirten Yılmaz, geçen senenin devamını bu sene de yaptıklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından fıstık tarlasına gidilerek fıstık ağaçlarına feromon tuzaklama uygulaması yapıldı. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir