• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
15 Temmuz`da darbecilerle ABD`li komutanlar sürekli irtibat halinde olmuş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

15 Temmuz darbe gecesi, ABD`nin İncirlik`teki komutanlarından Albay John Walker ile darbeci Tuğgeneral Bekir Ercan Van`ın en sıcak saatlerde yan yana oldukları ortaya çıktı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan Akıncı Üssü iddianamesinde, darbeci generallerin ABD ile bağlantılarına yer verildi. 15 Temmuz darbe gecesi, özellikle Afganistan ve Irak'ta çok sayıda katliamlara imza atmış, ABD`nin İncirlik`teki komutanlarından Albay John Walker ismi iddianamede öne çıkıyor.  

Darbe girişiminin yaşandığı gece F16`ların yakıt ihtiyacının İncirlik`ten kalkan uçaklar tarafından karşılanmasına ilişkin detaylara yer verilen iddianamede, “İncirlik`ten kalkan 3 adet tanker uçağından ikisinin Ankara üzerinde, birinin de Afyon yakınlarında İstanbul üzerinde silahlı kalkışma eylemine destek veren savaş uçaklarına 10 kez yakıt ikmali yaptıkları ve bu şekilde Ankara ve İstanbul üzerinde alçakta uçuş yaparak bomba atıp sivil halkı ve kamu görevlilerini şehit eden şüphelilerin eylemlerine bilerek ve isteyerek iştirak ettikleri tespit edilmiştir.” ifadeleri yer aldı.

Üs Komutanı darbeci general Bekir Ercan Van`ın 15 Temmuz gecesi ABD Hava Kuvvetleri`ne bağlı 39. Hava Üs Komutanı Albay John Walker ile yakın temas içinde olduğu diğer sanık ifadelerine de yansıdı.

Darbe gecesi İncirlik`ten F16`ları kaldıran Hava Pilot Kurmay Yarbay Halil İbrahim Özdemir, ifadesinde o gece yaşananları şöyle anlattı:

“Saat 05.00 civarı filomdaki uçakların kalkışa hazırlandığı sırada ben uçuşları organize etmek, denetlemek ve orada olmak amacıyla Alarm Reaksiyon Merkezi`ne gittim. Uçaklar henüz kalkmamıştı. Kapıda beklerken Tuğgeneral Bekir Ercan Van yanıma geldi. Beni ve daha önce çağırdığı, ismini bilmediğim bir tane Uçak Bakım Astsubayı`nı arabasına aldı. O sırada arabada daha önce görmediğim ancak John Walker olduğunu düşündüğüm üniformalı bir ABD subayı bulunmaktaydı. Bizi uçakların olduğu yere götürdü. Bana lider uçağın pilotunun ismini sordu. Üsteğmen Orhan Harman olduğunu söyledim. Arabadan indi, uçağın yanına gitti, pilot ile konuştu. Zaten kablo ile konuşulduğundan ben ne konuşulduğunu duymadım... Üs Komutanı`nın bu konuşmasından sonra uçaklarımız kalktı.”

Özdemir, “18 Temmuz 2016 günü Üs Komutanı olarak atanan İrfan Paşa`nın odasına bir hususla ilgili girdiğimde, o sırada oralarda bulunan ve isimliğinde Walker yazılı ABD personelini kast ederek, ‘Uçağa gelip pilotla konuşan bu muydu` diye sordu. Bende ‘Tam hatırlamıyorum ama büyük ihtimalle buydu` diye cevap verdim.” dedi.

Cumhurbaşkanı`na suikastten yargılanan “Menfez Paşası” lakaplı Zekeriya Kuzu`nun oğlu olan ve Bekir Ercan Van`ın şoförlüğünü yapan Muhammet Emrah Kuzu da 15 Temmuz gecesi İncirlik`te yaşananları anlattı.

İfadesinde, Bekir Ercan Van`ı saat 08.00 gibi Üs içindeki Amerikalılara ait bir binaya götürdüğünü söyleyen Kuzu, “Az sonra Erhan Gazioğlu Albay da geldi içeri girdi. İçeride 15 dakika kaldıktan sonra komutanla birlikte çıktılar. Biz komutanla araca binerek karargâha döndük. Komutanın makamına geçtik. Komutan odasında oyalandı. Sonra odadan çıkıp bana kapat, kilitle buraları dedi. Odadan çıkarken elinde mavi renkli bir çanta vardı. Bende odasındaki ışıkları kapattım. Kapıları kilitledim. Sonra Tuğgeneral İrfan Özsert geldi. Arkasından Ümit Albay geldi. Bana kapıyı açmamı söylediler. İçeri odaya baktılar, kontrol ettiler. Ortam biraz kalabalıklaştı. Yarım saat 40 dakika sonra Üs Komutanı yanında bir personel ile geri döndü. Kapıyı açtım komutan içeri girdi. Orada bekleyenlerde içeri girdi. Bir süre sonra da emniyet mensupları ile Cumhuriyet Savcısı geldi.” dedi.

Darbeci General Bekir Ercan Van ise ifadesinde John Walker ile birlikte olduğunu gizlemedi. Darbenin başarısız olmasıyla birlikte kendisini tutuklamaya gelenleri oyalayan Van, John Walker ile görüşme halinde olduğunu söyleyerek şunları anlattı:

“Amerikalı Albay John Walker ile ikili toplantım vardı ve üste icra edilen koalisyon harekâtı kapsamında yaşanan problemleri ve çözüm metodlarını konuşuyorduk. Nizamiyeye Albay Walker ile görüşmem biter bitmez, Ümit Albay`ı davet edeceğimi söyledim. Görüşmenin hemen ardından Ümit Albay makamıma gelerek tebligatı yapmıştır.”

Amerikan New York Times gazetesi, Bekir Ercan Van`ın, darbe girişimi başarısız olunca ABD`den sığınma talebinde bulunduğunu yazmıştı.  (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir