• DOLAR 32.365
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2323.403
  • ...
"Şu anki sistem ne parlamenter sistem ne de başkanlık sistemi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep’te düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konferansında konuşan AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, mevcut sistemin ne parlamenter sistem ne de başkanlık sistemi olduğunu, adının bile belli olmadığını söyledi.

Şahinbey Belediyesi tarafından düzenlenen konferansa katılan Gül, vatandaşlara "Yeni Anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" ile ilgili bilgiler verdi.

Gül,  “Cumhurbaşkanını halk seçiyorsa orada en azından yarı başkanlık sistemi vardır. Şimdi CHP’nin sebep olduğu bu karmaşık durumdan sonra hükümet sisteminin netleşmesi gerekiyor. Önümüzde iki seçenek var. Ya Cumhurbaşkanını tekrar parlamento seçecek. Ya da halk seçmeye devam edecek. Halk seçiyorsa artık parlamenter sistemden bahsedemeyiz. Şu anki sistem ne parlamenter sistem ve ne de başkanlık sistemi. Adı bile belli değil.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile hükümeti iki başlılıktan tek başlılığa getirdiklerini belirten Gül, “16 Nisan'da milletin huzuruna getirdiğimiz bu teklifin anlamı ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’dir. CHP gibi buna karşı çıkanlar ‘hayır böyle olmasın yine parlamento seçsin’ diyorlar. Biz de yüzde 70 oy çıkan bir sonuca göre buna ‘evet ben seçeceğim’ diyen kişinin ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne de evet demesi lazım. Aslında 2007 yılından yarım kalan bir iş var. Cumhurbaşkanı ve Başbakan var. Yani hükümet iki başlı, iki kişiden müteşekkil. Biz ise bu teklifle hükümeti iki başlılıktan tek başlılığa getiriyoruz. Yeni sistemde hükümet iki başlılıktan kurtulmuş olacak.” ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanlığı Sisteminde halk iki kişiyi değil bir kişiyi seçecek" diyen Gül, “Biz diyoruz ki bunun adını netleştirelim. Aynı belediye başkanlığı seçimi gibi. Sizler belediye başkanını seçerken, bir kişiyi seçiyorsunuz. Cumhurbaşkanlığı Sisteminde de halk iki kişiyi değil bir kişiyi seçecek. Seçim günü iki tane sandık kurulacak. Vatandaşlar bir sandıkta milletvekillerini, diğer sandıkta ise Cumhurbaşkanını seçecek. Bunun sonucunda meclisi de Cumhurbaşkanını da halk seçip göreve getirmiş olacak.” diye konuştu.

108 ülkede seçme ve seçilme yaşının aynı olduğunu belirten Gül, Anayasa değişikliğindeki milletvekili seçilme yaşının 18’e düşürülmesini eleştirenlerin özellikle bu konuda olumsuz propaganda yaptıklarını da sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir