• DOLAR 32.518
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2491.73
  • ...
Ahşaba çizdiği resimlerle tarihi yansıtıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'da çocuk yaşta resim yapmaya hevesi olan Mehmet Karataş, yıllar sonra kendi imkânlarıyla ahşaba çizdiği resimlerle tarihi yansıtıyor.

Tarihi surlar, Ulu Camii, Suriçi'nin dar sokakları (kûçe) ve evlerinin yanı sıra ayet ve hadislerin yer aldığı tablolar çizen Karataş, tual üzerine çizdiği resimlere de bölgenin tarihi ve kültürel mirasını yansıtıyor.

Evinin küçük odasında hassas bir şekilde resim çizen Karataş, sanatını geliştirmek istediğini söyledi. Karataş, "Resim hevesim ilkokuldan beri var. 35 yıldır amatör resim yapıyorum. Başta karakalem resim yapıyordum. Son 3 yıldır ahşap üzerine resim yapıyorum. Atölyem yok, evde kendi imkânımla resim yapıyorum. Ahşap üzerine resim yapma hevesim internetten izlediğim bir video ile başladı. Kimseden ders görmeden ahşap üzerine resim yaptım. Arkadaşlarımın resimlerimi beğenmesi üzerine hevesim daha da arttı ve daha fazla resim yapmaya başladım. Bu şekilde ilk sergim de açıldı. Bu sanatı daha ileri seviyeye götürmeyi düşünüyorum." dedi.

"İmkânım el verdiği sürece resim yapacağım"

Genellikle tarihi yansıtan resimler yaptığını dile getiren Karataş, sözlerine şöyle devam etti: "Diyarbakır'ın eski halini ve eski evleri çiziyorum. Taş evleri ve surları da çizmeyi çok seviyorum. Eskiden ahşap üzerine yapan bir hoca vardı, o da şimdi İstanbul'a gitmiş. Diyarbakır'da bu işi yapan kimseyi daha görmemişim. Hedefim daha çok daha iyi ve güzel resim yapmaktır. İmkânım el verdiği sürece resim yapacağım. Evde kendi başıma çalışıyorum. Evde ahşabı yakarak resmi yaptığım için yanık kokusu veriyor. Haliyle evdekiler rahatsız oluyor. Bir atölyem olsa daha iyi olur."

Kütüphaneler Haftası münasebetiyle ilk sergisini Dicle Üniversitesinin kütüphanesinde açtığına değinen Karataş, "Bu sabır isteyen bir şey. Bir resim saatlerce, günlerce hatta haftalarca sürüyor. Oya ya da nakış gibi ince ince bu iş yapılır. Marangoz bir arkadaşımdan tahta alıyorum. Aldığım tahtanın üzerinde karakalem çalışıyorum, ardından makinemle yakıyorum. Bu işin okulunu okumamışım. Resim sergim açıldı, epey ilgi var. Hatta resimlerimi satın almak isteyenler de oldu." ifadelerini kullandı.

"Daha geniş sergiler açmak istiyorum"

Karataş, Diyarbakır'da ahşap üzerine resim çizen tek kişi olduğunu belirterek, "Diyarbakır'da yağlı boya resmi yapan var ama ahşap üzerine resim yapan yok. İleride daha geniş sergiler açmak istiyorum. Amacım daha çok ve daha güzel resim yapmaktır. Şu anda ahşaptan 35 resmim var. Bu resimler benim yanımda çok değerlidir. Bunlara emek verdim." şeklinde konuştu.

"Gençlerin bu mesleği yapmasını istiyorum"

Gençlerin bu sanata yönelmesi için yetkililerden destek isteyen Karataş, sözlerini şöyle tamamladı: "Gençlerin bu mesleği yapmasını istiyorum. Bu meslek kötü işlerden iyidir. Oturup resim yapmak insanı ferahlatıyor. Ahşaptır, fazla boya da yok. Bir makine ve tahtadır. Ayrıca yapımı da kolaydır. Yeter ki bir heves olsun. İleride atölye ya da kurs imkânı verilirse bu iş daha ilerler. İnşallah yetkililer destek verirler de ileride bir atölyemiz olur ve resimlerimizi piyasaya süreriz." dedi.

Öte yandan, Karataş'ın resim sergisini Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül de ziyaret etti. (M. Hüseyin Temel/M. Sıddık Bilge-İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir