• DOLAR 32.509
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2431.494
  • ...
Baharın müjdecisi `çiriş otu` tezgâhlarda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis'in yüksek rakımlı dağlarında ilkbahar mevsiminde yetişen çiriş otu tezgâhlardaki yerini aldı. Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen çiriş otu, lezzetiyle de mutfakların vazgeçilmezleri arasında.

Bitlis yöresinde ilk çıkan çirişi tezgâhına yerleştiren Tahsin Baştuhan adlı esnaf, birçok kişi için geçim kaynağı olan çiriş otunun kendilerine de ekonomik anlamda katkı sunacağını söyledi.

Baştuhan, "Çiriş otu baharın gelişiyle dağların yüksek kesimlerinde kendiliğinden yetişen bir ottur. Halk arasında baharın müjdecisi olarak biliniyor. Mutfaklarda farklı çeşitte yapılan yemeği çok lezzetli oluyor. Bunu toplamak zor olsa da birçok köylünün ve vatandaşın geçim kaynağıdır. Kentimizde hâlâ yerde kar var. Özellikle yüksek kesimler hâlâ karla kaplıdır. Fakat bazı köylerimizin yüksek kesimlerinde karlar eridiği için az da olsa vatandaşlar çiriş otunu getirmeye başladı. İlk çıkması nedeniyle çiriş otunun kilogramını 6 TL'den satıyoruz." dedi.

Çiriş otu alan Emrah Gökmen ise tadına bakmak istediği bu otun fiyatının yüksek olduğunu dile getirdi.

Adilcevaz'da satmak için çiriş otu alan seyyar satıcılardan Yaşar Akgül ise "Adilcevaz ilçesinde kalıyorum. Bitlis'e gelerek toptan çiriş otu aldım. İlçemize götürüp tezgâhımda sergileyeceğim. İlk çıkışı nedeniyle fiyatı çok yüksektir. Aynı zamanda bizim geçim kaynağımızdır. Dağlardan toplayıp getiren köylü kazandığı gibi bizler de kazanıyoruz. Çoğaldıkça fiyatları düşecektir." ifadelerini kullandı.

Ayrıca, çiriş otunun halk arasında birçok derde deva olduğuna inanılıyor. (İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir