• DOLAR 32.604
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2497.087
  • ...
Tavizsiz Bir İman Örneği; Havva Binti Yezid (r.anha)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İmanından taviz vermeden verdiği söze sadık kalan bir hanım… İman ettiği için eşinden çok eza görmüş ama tavizsiz yoluna istikamet üzere devam eden bir hanım…

Havva binti Yezid (r.anha) putperest eşinden gördüğü işkencelere rağmen Muhammed`i yoldan ayrılmayan sabırla sebatla yoluna devam eden bir iman eri… Hicretten önce Müslüman olmuş, Ensar`dan bir hanım sahabedir. Havva binti Yezid Kays b. Adiy ile evlenmiştir. Evlendiği zaman eşi putlara tapan İslam düşmanı biriydi. Havva`nın da İslamiyet`e karşı bağlılığı çok iyiydi. Bu sebepten ötürü hayat arkadaşı olmasına rağmen konu İslam olunca kalpler taş kesiliyordu. Çilekeş bir o kadar da sabırlı bir hanımdı.

O, İslamiyet`i kabul edip Allah Resul`üne (sav) biat etmiş, her ne olursa olsun başına ne gelirse gelsin taviz vermeme üzerine söz vermişti. Havva binti Yezid` in (r.anha) eşinden yana çektiği sıkıntıların haberi Allah Resul`üne (sav) k adar ulaşmıştır. Allah Resulü (sav) Mekke sokaklarından birinde Havva`nın eşi Kays`a rastladı. Kendisinin yanına varıp İslam`a davet etti ve buna çok büyük bir arzu göstermişti. Kays:

-“Senin çağırdığın şey (din) ne kadar hayret vericidir. Senin davet ettiğin o yol, muhakkak güzeldir. Fakat beni harp telaşı bu habere kulak vermekten alıkoydu” dedi. Allah Resulü (sav) onu teşvik ederek ve künyesiyle hitap ederek:

-“Ya Eba Yezid, seni Allah`ın emrettiği yola çağırıyorum” buyurdu. O ilk defa söylediklerini tekrarladı. Bunun üzerine, Alemlere Rahmet olan Efendimiz:

-“Ya Eba Yezid, bana haber ulaştı ki, sen dinini terk ettiği günden beri zevcen Havva`ya kötü davranıyormuşsun. Allah`tan kork ve benimle olan şu ilgini ve sevgini onun şahsında koru. Sakın ona aykırı bir davranışta bulunma” buyurdu. Kays:

-“Ne hoş konuştunuz ve keramet cihetinden bir kelam söylediniz. Sevdiğiniz işleri yapacağım, ona karşı hayırdan başka bir davranışta bulunmayacağım. Her hangi bir itirazım da olmayacaktır” dedi. Kays hakikaten daha önce her türlü işkenceyi yapmakta olduğu halde Medine`ye dönünce eşine:

“ Ya Havva, Peygamberin Muhammed`le karşılaştım. Benden, senin hakkını korumamı istedi. Allah`a and olsun ki ben, ona verdiğim sözde vefakârlık göstereceğim. Senin din işin beni ilgilendirmez. Allah`a and olsun ki benden ebediyyen bir eza görmeyeceksin” dedi.

Havva(r.anha) bu vesileyle gizli tuttuğu İslami vazifeleri aşikar rahatça yapmaya başladı. Kays`ta ona artık hiçbir incitici davranışta bulunmuyordu. Sabırla Allah Resulü (sav) biat etmiş ve bu sebatla ilerlemiş İmanından asla taviz vermemiş örnek bir hanım. Allah ondan razı olsun. Rabbim bizleri de davasında sebatkâr olanlardan eylesin. Amin.                                                  

İREM GÜLTEKİN

Bu haberler de ilginizi çekebilir