• DOLAR 32.598
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2509.459
  • ...
Çizgi filmler sandığımız kadar masum mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İlerleyen teknoloji ile çocuklarımızın yeni oyuncakları ve eğlence araçlarının tv, tablet, telefon vs olduğu şüphe duyulmaz bir gerçektir. Çoğu zaman onları bu alanlara yönlendirenler ise ne yazık ki ebeveynler olmaktadır. Peki, çocuğumuz ayağımızın altında dolaşmasın, ağlamasın vs. diye önüne koyduğumuz televizyon başında neler kazanıyor onlara bir bakmak lazım...

Sizlere bu konu başlığı altında 1920 ile 1932 yılları arasında Payne Vakfı tarafından yapılan bir araştırmadan bahsetmek istiyorum. Bu araştırmada medyanın çocuklar ve gençler üzerindeki etkisi, özellikle sinema ve dizilerde vurgulanan şiddet ve benzeri kötü hasletlerin çocuklar üzerindeki etkisi araştırılmıştır.

Bu çalışmalar kapsamında 1800 çocuk ve genç üzerinde deneyler ve gözlemler yapılmış ve bunların sonucu olarak çocuk ve gençlerin izledikleri şeylerin sonucu olarak oyunlarını ve davranışlarını şekillendirdikleri görülmüştür. 

Yapılan bir araştırmada üç grup çocuğa farklı çizgi filmleri izletilmiş ve filmden sonra çocuklar oyun odasına bırakılmıştır. Birinci grup çocuk filmde izlediği şiddet içeren davranışları oyuncak bebeği üzerinde denemiş, ikinci gruptaki çocuk (yine filmde izlediği) şiddet karşısında uyarma, şiddetin kötülüğünü vurgulama eğilimini oyuncak bebeği üzerinde denemiş ve üçüncü grup çocuk ise filmde şiddete dair bir şey görmediğinden dolayı oyun oynarken de davranışları normal seyirde devam etmiştir...

Araştırma sonucunda çocukların tutum ve davranışlarının filmlerden etkilendiği tespit edilmiştir. Tespit edilen bulgular ise şöyle sıralanıp özetlenebilir:

1)         Çocuklar filmlerden enformasyon almaktadır

2)         Sinemanın etkileri gün geçtikçe artmaktadır

3)         Etnik, ırksal ve sosyal tutumlar sinema izledikçe değişmektedir

4)         Korku ve gerginlik artmaktadır

5)         Sınıf başarısı etkilenmektedir

6)         Çocuklar filmlerdeki popüler karakterleri taklit etmekte ve hayatlarını onlara göre şekillendirmektedirler                                                                              

 RUMEYSA ÜLSEN

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir