• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2291.65
  • ...
"Otizmli çocuklara hep beraber sahip çıkılmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, "2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü" münasebetiyle bir açıklama yaptı.

Otizmli çocuklara hep beraber sahip çıkılması gerektiğini belirten Yzı, sevgi, sabır ve anlayışla sürdürülen eğitimlerle desteklenen otizmli çocukların akranlarının sahip olduğu becerileri edinerek toplumda yerlerini alabildiğine dikkat çekti.

Yazı, "Otizm genellikle hayatın ilk 2-5 yılı içerisinde belirti veren, doğuştan gelen, beynin veya sinir sisteminin farklı yapısından ya da işleyişinden kaynaklandığı kabul edilen karmaşık, nörolojik tabanlı, çok farklı formları ile sosyal sorunlar oluşturabilen, bebeklik veya erken çocukluk dönemi sosyal yetilerdeki gelişim bozukluğu hastalığıdır." dedi.

Otizmin belirtileri ile ilgili bilgi veren Yazı, şunları söyledi: "Otizm spektrum bozukluğunun temel belirtileri arasında başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar gözlenmektedir."

Otizmin bilinen tek tedavisinin erken tanı, yoğun ve sürekli özel eğitim olduğunun altını çizen Yazı, "Otizmli bireylerin topluma kazandırılmasında bugün için kabul edilmiş en önemli yöntem olan erken yaşta verilmeye başlanan bireyselleştirilmiş özel eğitim alan otizmli çocukların sosyal yönlerinin geliştiği, iletişim becerilerinin arttığı ve takıntılı davranışlarının azaldığı bilinmektedir. Sevgi, sabır ve anlayışla sürdürülen eğitimlerle desteklenen otizmli çocuklar, akranlarının sahip oldukları becerileri edinerek toplumda yerlerini alabilmektedirler." ifadelerini kullandı.

Bu konuda özellikle ailelere büyük sorumluluk düştüğüne değinen Yazı, "Belirtiler konusunda da ailelerin bilinçlendirilmesi ve çocukta bu belirtilerin görülmesi durumunda ailelerin aile hekimlerine, çocuk doktoruna ya da çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanına başvurması son derece önem arz etmektedir." şeklinde konuştu. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir