• DOLAR 32.372
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2325.31
  • ...
"Her Müslüman'ın evi bir kütüphane işlevi görmeli"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kitabevi işletmecileri, 25 Mart ile 03 Nisan tarihlerini kapsayan Kütüphaneler Haftası dolayısıyla tavsiyelerde bulundu. Kitabın sadece Kütüphaneler Haftasında hatırlanıp okunmaması uyarısında bulunan kitapevi işletmecileri, kitabın her gün okunması ve hayatın bir parçası haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Kitapların Müslümanlar için önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan kitapevi işletmecileri,  kitapların hayatın olmazsa olmazlarından olduğunu söyledi.

Her önümüze gelen kitabı almamamız ve okumamız gerektiğini belirten kitapevi işletmecisi Abdusselam Şanlı, kitap seçiminde âlim ve bilginlerden yararlanması gerektiğini ifade etti.

 "Kitap okuyan insan, meyve veren ağaç gibidir"

Kitap okuyan bir toplum ile kitap okumayan bir toplum arasında çok farklar olduğuna dikkat çeken Şanlı, "Kitap okuyan insan, meyve veren bir ağaç gibidir. Meyveli bir ağaç nasıl kendi etrafına fayda veriyorsa, kitap okuyan insanlar da aynı şekilde fayda verir. Kitap okuyan toplum elbette ki daha bilgilidir, daha çok mesafe kat eder ve daha ıslah edicidirler." dedi.

"Bazen bir kitap binlerce insanı etkileyebilir"

Kitap okurken seçici olmak gerektiğini belirtin Şanlı, "İslam adına yazılıp İslam’a zarar veren çeşit çeşit kitaplar ortaya çıktı. Bu tür kitapların tespit edilip süzgeçten geçirilmesi gerekir. İsmi güzel olabilir. Bazen bir kitap binlerce insanı etkileyebilir. Bir sepette bir çürük elma varsa, çıkarıp atmak gerekir. Aksi takdirde diğer elmalara da bulaşır. Dolayısıyla o kitapları kaldırmak gerekir. Her bilgiden faydalanılamaz. " şeklinde konuştu.

"Her Müslümanın evinde bir kütüphanesi olmalı"

Her Müslümanın evinde bir kütüphanesi olması gerektiğini söyleyen Şanlı, "Tefsir, hadis kitapları, fıkıh kitapları gibi kitapların da bu kütüphanede yer alması gerekiyor. Kitap okumayan toplumda gerileme başlar. Gençlerimiz, televizyon ve internete yönelmiş. Maalesef kitap okumayı bırakmışlar. Bu tür haftalar ile kitabın gündeme gelmesi toplum açısından faydalıdır." ifadelerini kullandı.

"Kitap, Kütüphane Haftası'nda değil her gün okunmalı"

Diyarbakır’da insanların yoğun olarak Kur’an-ı Kerim tefsirlerine yöneldiğini açıklayan Şanlı, "Kitap sadece kütüphaneler haftasında hatırlanacak bir şey değildir. Kitap her hafta, her gün okunması gereken bir şeydir. Sadece ayda bir, iki ayda bir değildir. Her gün hatırlanması ve okunması gerekir. Çünkü bizim kitap okumaya ve bilgiye ihtiyacımız vardır. Sınırlandırılmaması gerekir. Her zaman kitap okunması gerekir. Kitap Kütüphane Haftasında değil, her gün okunmalıdır." tavsiyelerinde bulundu.

"Kitap en iyi fikir, en iyi arkadaştır"

Diyarbakır’da Kur’an-ı Kerim'in çokça okunduğunu ifade eden Ramazan Yılmaz isimli kitapçı ise bunun yanı sıra siyer ve romanların da rağbet gördüğünü söyledi.

Yılmaz konuşmasının devamında "Kitap en iyi fikir, en iyi arkadaştır. Bir insan nasıl yaşarsa yaşasın, kitap ona karşı bir tavır sergilemez, aksine onu geliştirir. Kitap insanın kendini daha iyi sunmasına yardımcı olur. Fikirlerin kanatları vardır, onları kimse yakalayamaz." dedi.

"İslam, beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi tavsiye etmiştir"

Yetkililerden kitap okumanın arttırılması amacıyla çalışmalar yapılmasını öneren Yılmaz, "Kıraathanelerde kitap okuma yerleri şeklinde çalışmalar yapılabilir. İnsanların gelişmesi amacıyla olabilir. Kütüphaneler Haftasındayız, bu haftayı da fırsat bilerek daha fazla kitaplara yönelmeliyiz. İslam, sürekli insanları ilme teşvik etmiştir. İslam ve Peygamberimiz, beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi tavsiye etmiştir. Allah’ın, ilmimizi arttırmamızı teşvik eder mahiyette emirleri vardır. Bilmeyen biri ile bilen birinin yaptığı ibadet bir değildir. İslam, insanlara sürekli daha iyiye ve bilinçli olmaya yöneltmiştir." şeklinde konuştu.

Kitap okuyan toplumların daha düşünceli, bilinçli ve ön yargılardan uzak olduğunu ifade eden Yılmaz, kitap okumayan toplumlarda ise cehaletin yaygın olduğunu vurguladı.

Yılmaz son olarak, "Kitap okumak insanı düşündürür, ahlakına şekil verir. Okumayan insan düşüncesiz davranır, yanlışlar yapar." ifadesini kullandı. (M. Sıddık Bilge/M. Hüseyin Temel – İLKHA)





















Bu haberler de ilginizi çekebilir