• DOLAR 32.572
  • EURO 34.898
  • ALTIN 2426.718
  • ...
`Okullardan Mescid Talep Edin”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Emrah Tel / İstanbul
Namazla Diriliş Seferberliği ilan ederek, 2006’dan bu yana çalışmalarına ara vermeden devam eden Namaz Gönüllüleri Platformu, 2012 yılını namaz yılı ilan etti. Toplumda Namaz bilinci oluşturmak ve namazı sevdirmeye yönelik çalışmalar yapan Namaz Gönüllüleri Platformu birçok il ve ülkede seminerler düzenleyerek kitap, el ilanı ve broşür dağıttı. Televizyon ve radyo programları düzenleyerek namazı gündeme taşıdı. Bu kapsamda son etkinliğini Fatih Reşadiye Otel’de gerçekleştiren Namaz Gönüllüleri, yaptıkları basın açıklamasıyla “2012 yılını ‘Gençlik ve Namaz Yılı’ ilan ediyoruz” dedi. 2012 yılında özellikle gençlerin namazla buluşması için çalışmalarına hız vereceklerini dile getiren Namaz Gönüllüleri, gençliğin çok yönlü tehlikeler ve kötü alışkanlıklarla kuşatıldığı bir dönemde manevî ve ahlakî açıdan beslenmesinin kaçınılmaz bir görev olduğunu belirtti. İnsanların manevi değerleriyle yeniden buluşmasında namaz bilincinin belirleyici rol oynadığına dikkat çekilen açıklamada, “Beş yıl boyunca aralıksız sürdürdüğümüz ‘Namazla Diriliş Seferberliği’ne yeni bir boyut kazandırmak ve bu anlamdaki çalışmalarımızı özellikle gençlerimiz üzerinde yoğunlaştırmak istiyoruz” denildi.

NAMAZ KILANLAR HİÇBİR SORUNLA KARŞILAŞMAMALI

Namazın daha rahat bir ortamda ve sorunsuz bir şekilde kılınabilmesi için Namaz Gönüllüleri Platformu tarafından, kamuoyu ve yetkililerin dikkatine sunulan teklifler ise şöyle;

—Örgün eğitim kurumlarında okuyan yaklaşık 20 milyon civarındaki gencimizin özgürce namazlarını eda edebilmeleri için okullarımıza yeterli ve nezih mescitler açılmalıdır.

— Cuma namazlarının rahatça kılınabilmesi için tüm resmî ve sivil kuruluşlarda mesai saatleri uygun hale getirilmelidir.
— İsteyen herkesin vakit namazlarını kolayca kılabilmeleri için tüm resmî ve sivil işyerlerinde, alış-veriş ve kültür merkezi gibi sosyal hayatın tüm alanlarında uygun mescitler açılmalıdır.

— Okullarda okutulmakta olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatı ile ders saatleri; Kur’ân-ı Kerim’i anlamıyla birlikte ve Peygamberimizin hayatını yeterli seviyede öğretecek şekilde yeniden düzenlenmelidir.

— Camilerimiz; kadınların, gençlerin ve çocukların cuma ve vakit namazlarını rahatça eda edebilecekleri şekilde elverişli hale getirilmelidir.

GENÇLERİ MERKEZE ALIYORUZ

2012 Gençlik ve Namaz yılı ile ilgili Doğruhaber’e değerlendirmelerde bulunan Namaz Gönüllüleri Platformu Sözcüsü yazar Abdullah Yıldız, “5 yıldır namazla diriliş programlarını namaz platformu olarak organize etmek yerine 250 kadar yerel veya ulusal partner kuruluşların organize ettiği etkinliklere katıldık destek sunduk. Bundan sonra da özellikle bu yıl, bu işi ağırlıklı olarak gençlik kuruluşlarıyla yapmak istiyoruz. Bu basın toplantımızda, Anadolu Gençlik Derneği, Milli Türk Talebe Birliği, Mavera Gençlik, Genç Öncüler, Genç Siyasetçiler, Umut Gençliği, Anadolu Talebe Birliği gibi birçok gençlik kuruluşu yer aldı. Bu yıl özellikle gençleri merkeze alan gençleri namazla buluşturmaya yönelik tabi buna çocukları da dahil etmek lazım, namaza camiye teşvik eden böylece namaz ve camiye, ibadete, duaya yöneltmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca bu ilanı, her türlü kötülük, ahlaksızlık, uyuşturucu, alkol benzeri birtakım bağımlılıklar ve ahlaksızlıklar girdabında yok edilmek istenen gençliği namaz üzerinden İslam’a, Allah’ın razı olacağı çizgiye getirmek, böyle bir çizgide tutmak şeklinde ifade edebiliriz” dedi.

OKUL YÖNETİMLERİNDEN MESCİT TALEP EDİN

Öğrencilerin okullarda rahat bir şekilde namaz kılabilmeleri için velilerin harekete geçmesi gerektiğini dile getiren Yıldız, “Bu konuda zaten Mili eğitim ve benzeri yetkililerle görüşmek şeklinde de düşüncemiz var. Ama bizim çağrımız halkı, öğrencileri ve öğrenci velilerini bu noktada harekete geçirmektir. Din derslerinde çocuklara zaten namaz öğretiliyor. Ama ‘hadi uygulayalım’ dediklerinde de mescidin olması gerekiyor. Milli eğitim yasasında da bunu engelleyen bir şey yok. Tam tersine okul yönetimlerine müracaat edildiğinde veliler bu konuda dilekçe yazdıklarında, Milli Eğitim olsun, okul yönetimi olsun onlara mescit açmak zorundadır. Mescit derken de bunun yeterli düzeyde ve nezih olması gerekiyor. Merdiven altı veya karanlık köşelerde değil, nezih, güzel, ferah yerlerde çocukların rahatlıkla kılabilecekleri namaz mekânları olmalı” şeklinde konuştu.

BU HASSASİYET HAYATIN HER ALANINDA GÖSTERİLMELİ

İnanç ve ibadet özgürlüğü kapsamında, resmi ve özel tüm iş yerlerinde mescidin olması gerektiğini ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü, “Bütün resmi ve sivil iş yerleri, alış-veriş mekânları, spor tesislerinde mescidin olması taleple ortaya çıkacak bir sonuçtur. Platform olarak herkesi bu noktada haklarını aramaya teşvik ediyoruz. Herkesin bu işin ucundan tutması lazım. Basın ve medyanın da bunu gündeme getirmesi gerekiyor. Yetkililer de bu talebe cevap vereceklerdir. Çünkü bu mesele; partiler, gruplar, cemaatler, vakıflar, dernekler üstü, ‘ben Müslümanım’ diyen herkesin sahip çıkması gereken bir meseledir.”
NAMAZINI CAMİDE KIL, PUAN TOPLA, HEDİYENİ AL
İzmir’de bir camide, ‘Namazını camide kıl, puanını topla, ödülü kap’ sloganıyla ödüllü yarışma düzenlendi. Bayraklı İlçe Müftülüğü’ne bağlı Beşkubbeli Camii’nde ilköğretim ve liseli öğrencileri kapsayan yarışmada, birinci olana dizüstü bilgisayar, ikinciye bisiklet, üçüncüye çeyrek altın, dördüncü ve beşinciye mp3 çalar verilecek.

Bayraklı Müftüsü Adem Dobur, “Bugünün gençleri, inanç ve ibadetler konusunda maneviyattan yoksun yaşamaktadır. Bu da kendini bilmez, başıboş ve amaçsız bir nesil yetişmesine yol açmakta, toplum mânen çürümektedir. Etrafımızdaki gençlerin birçoğu, amaçsızca ve madde düzenine dayalı bir halde yaşamaktadır. Camilerimize gelen gençler ise çok az. İnanıyoruz ki gençlerimiz, camilerimizle buluşursa manevî kimliklerine bürünüp kendilerine çeki düzen verecekler. Bunun her camide olmasını arzu ediyor ve destekliyoruz. Ayrıca camiye birlikte gelen dedeyle torununun fotoğrafını çekiyor, internet sitemize koyuyoruz.” dedi.

Kampanya hakkında bilgi veren Beşkubbeli Camii müezzin kayyumu Yasin Güngör, yarışmayı imam hatip Rıza Kara ile birlikte yürüttüklerini, ödüller için sponsor bulduklarını söyledi. Yarışmaya katılmak isteyen öğrencilerin form doldurduğunu belirten Güngör, “Genç ihtiyar, zengin fakir, amir memur demeden bütün insanların bir araya geldiği, aynı safta omuz omuza Allah’ın huzuruna durdukları yegâne mekânların camilerimiz, toplumumuzun geleceğinin de gençlerimiz olduğunu düşünerek bu işi başlattık. 60 gün sürecek yarışmada en çok puan toplayıp dereceye giren öğrenciler, ödüllerine Kutlu Doğum Haftası’nda kavuşacak. Eskiden sabah namazında bir genç bile yokken şimdi yaklaşık bir buçuk saf oluşuyor” şeklinde konuştu.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir