• DOLAR 32.52
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2432.899
  • ...
Diyarbakır Ulu Camii`nde Cuma namazı ilk defa havadan görüntülendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`ın Sur ilçesinde bulunan İslam dünyasının 5`inci Harem-i Şerifi olarak nitelendirilen Diyarbakır Ulu Camii'nde Cuma namazı vakti, insansız hava aracı (Drone) ile görüntülendi.

Görüntülerde, namaz vaktinde cami avlusuna kadar taşan cemaatin saf halinde namaz kıldığı Drone'un objektifine yansıyor.

Anadolu'nun en eski camisi olan Diyarbakır Ulu Camii 639 yılında İslam ordusunun Diyarbakır'ı fethetmesiyle şehrin merkezindeki Martoma Kilisesi camiye çevrilmişti. Daha sonra 1091 yılında Selçuklu Hükümdarı Melikşah'ın döneminde büyük bir onarım gören camii, değişik dönemlerde birçok kez onarımdan geçti.

Caminin 1115 yılında meydana gelen yangın ve deprem sonucu içerisindeki kemerler, sütunlar, bezemeli taşlar hepsi yıkılmış, dışarıda bulunan mermer taşları bu tarihten sonra yayılmıştır.

Ünlü Şam Emeviye Camiinin (benzerliklerden dolayı) Anadolu'ya yansıması olarak yorumlanan Diyarbakır Ulu Cami, İslam âleminin 5'inci Harem-i Şerifi olarak kabul edilmektedir. Caminin avlusunda ünlü bilgin El Cezeri'nin yaptığı güneş saati de bulunmaktadır.

Cumhuriyetin ilanından sonra uzun bir süre askeri depo ve ahır olarak kullanılan camii, daha sonra ibadet için kullanıma açılmıştır. Roma döneminde önce iş merkezi daha sonra kilise olarak kullanılan camide, geçtiğimiz günlerde İslamiyet öncesi Roma dönemine ait 1500 yıllık revaklar da bulunmuştu. (M. Hüseyin Temel / M. Sıddık Bilge – İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir