• DOLAR 32.331
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2295.889
  • ...

İSTANBUL (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "1 Ocak-29 Mart arasında kamu ve kamuda ihaleli çalışanlar hariç artı istihdam 443 bin 247'ye ulaştı. Beklediğimiz rakamdan daha iyi bir rakam. Haziran sonuna kadar hedefimiz rakamı 1 milyona yaklaştırmak." dedi.

Müezzinoğlu, ekonomi muhabirleri ile düzenlenen sohbet toplantısında istihdam seferberliği konusunda yapılan çalışmalara ve emekli promosyonları gibi son dönemde hayata geçen uygulamalarda gelinen son noktaya ilişkin bilgi verdi.
"Mart ayı itibariyle yaklaşık 6 milyon 700 bin emekli promosyonunu aldı"

Müezzinoğlu, Mart ayı itibariyle yaklaşık 6 milyon 700 bin emeklinin promosyonunu aldığını bildirerek, dün itibariyle Ziraat Bankası'nın mayıs ayındaki ödemelerini Nisan ayına çektiğini anımsatarak, artık bankaların emeklilerin müşteri dinamiklerini gündeme aldığını dile getirdi.

"2017'nin hedefi de artı 1 milyon ek istihdam..."

Asgari ücretle ilgili yapılan düzenlemelere de değinen Müezzinoğlu, 2002 yılına kıyasla asgari ücrette 8 katlık bir artış yaşandığına dikkati çekti.

Müezzinoğlu, gelinen seviyeyi yeterli bulmadıklarını belirterek daha iyi ve yüksek olması için Türkiye'nin büyümesine paralel çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.

İstenen seviyedeki büyümelerin gerçekleşmesi için istikrarın önemine değinen Müezzinoğlu, "2016 yılında hedeflediğimiz 900 bin artı istihdamın ne yazık ki 400 binini istihdam olarak başardık ama 500 binini başaramadık. Daralan ekonomi ve olağanüstü durumlar bize 2016'da ilave 500 bin ek işsiz insanımız olarak geldi. 2017'nin hedefi de artı 1 milyon ek istihdam olunca, 1,5 milyonluk artı istihdam konusunda seferberlik başlattık. 7 Şubat'ta Cumhurbaşkanımızın verdiği startla da bu anlamda yoğun çalışmaları bugüne kadar getirdik." değerlendirmesinde bulundu.

"Emekliler için turzmcilerle görüşüyoruz"

Bakan Müezzinoğlu, 1 milyon emekli adına bir projeyi turizmcilerle görüştüklerini belirterek, "Nasıl bir kolaylık ve destek sağlayabileceğimizi değerlendireceğiz." dedi.

Emeklilere promosyon konusunda, bazı bankaların farklı bonus hesaplamaları olduğunu duyduğunu dile getiren Müezzinoğlu, "Belki yarın 'İlave şunu veriyorum' diyecekler. Bu bankalar arası rekabetten çıkacak ekstra bonuslardır." şeklinde konuştu.

Müezzinoğlu, "Son dönemde iş beğenmeme gibi sorunlar da yaşıyoruz. Şu anda ciddi düzeyde iş yerleri çalışacak eleman arıyor ama bulamıyor." ifadelerini kullandı.

Kıdem tazminatı fonuna da değinen Bakan Müezzinoğlu, "Bu çalışanın alın terinin hak ve hukukunu korumak adına bizim mecbur olduğumuz bir şey." şeklinde konuştu.

Mehmet Müezzinoğlu, 16 Nisan'daki referanduma ilişkin de, şu görüşleri dile getirdi:

"Milletimiz bu işin patronu, sahibi. 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' diyorsak bundan sonra bu ülkede milli irade daha güçlü olacak. Güçlü demokrasi bundan sonra olacak. Güçlü bir sistem inşallah 17 Nisan sabahı istikrarımıza ve güvenli yolculuğumuza destek verecek."