• DOLAR 32.487
  • EURO 34.862
  • ALTIN 2476.06
  • ...
İyiliği yarış haline getiren bir hanım: Ümmü Râle (R.A)  2
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İyilikte Yardımlaşmayı Yarış Haline Getiren Bahtiyar Bir Hanım; Ümmü Rale – 2

...Ümmü Râle (anha)`nın Allah Resulüne teslimiyeti ve muhabbeti tamdı. Zihnine takılan şeyleri sorar öğrenirdi. Hanımlar arasında kuaförlük gibi bir hizmette de bulunuyordu. Hanımların saçlarını kesiyor, onları süslüyordu.

Bir gün gönlüne takıldı. Acaba bu yaptığı iş nasıldı? Dinen bir mahsuru var mıydı? Bunda bir beis olup olmadığını öğrenmek ihtiyacı hissetti. Bunun için hemen Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimizin huzuruna vardı ve şöyle dedi:

“- Ya Resulallah! Ben kuaförüm. Hanımların saçlarını kesiyor, onları eşleri için süslüyorum. Bu nasıl bir iştir? İyi mi yapıyorum kötü mü? Bunun bir sakıncası var mıdır? Onu bırakayım mı?” diye sordu.

Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem dini konulardaki hassasiyeti ve yaptığı işlerdeki titizliği ile tanınan bu sahabesine yine tebessüm ederek şöyle cevap verdi:

“- Ey Ümmü Râle! Bunda bir beis yoktur. Sakıncalı bir iş değildir. Özellikle gözden düşünce, yaşlanınca, eşlerine karşı sen onları süsle!” buyurdu.

Ümmü Râle (r.anha) yufka yürekli, şair ruhlu ve gözü yaşlı bir hanımdı. Gönlündeki hüznünü mersiye söyleyerek ifadelere dökerdi. Birkaç mersiyesinin olduğu rivayet edilmektedir.

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz hayatta iken Medine`den başka bir yere gitmişti. Vefatını haber alınca Allah Resulünü bir daha görememesi onu çok üzdü. İrtidat olaylarının başladığı sıralarda Medine`ye tekrar döndü.

Ümmü Râle (r.ânha) rakîk kalpli, temiz yürekli bir hanımefendi olarak zikredilmektedir.

Hassas bir gönle sahipti. Şiirleri tatlı ve düşündürücü idi. Hizmet ehli, gayretli, teslimiyetçi ve becerikli idi. Hakkında fazla bir bilgiye ulaşılamadığı için nerde ve ne zaman vefat ettiği bilinememektedir.

Allah ondan razı olsun...                                                                           

ŞÜHEDA ŞAYIK

Bu haberler de ilginizi çekebilir