• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Çatışmalardan sonra Sur`da ilk bina yükseldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yasağın kısmi olarak devam ettiği Diyarbakır`ın Sur ilçesinde yıkımın devam ettiği 6 mahallede restore ve yeniden inşa çalışmaları kapsamında ilk bina yükseldi.

Diyarbakır`ın Sur ilçesinde, 11 Aralık 2015`te ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından, yaşanan çatışmalar nedeniyle ilçenin; Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde zarar görmeyen bir yapı kalmazken, yasağın kısmi olarak halen sürdüğü ilçede yıkım çalışmaları ise sürüyor.

3 aydan fazla süren çatışmaların olduğu dönemde Başbakanlık görevinde olan Ahmet Davutoğlu, İspanya`nın Toledo şehrini örnek göstererek, Sur ilçesinin Toledo gibi olacağını söylemişti. Ancak çatışmalardan sonra inşa edilen ilk binanın Toledo`yu andırmadığı görüldü.

Başbakan Binalı Yıldırım`ın, “Tarihsel dokusu korunarak inşa edilecek” ve çatışmaların sürdüğü dönemde Başbakanlık görevinde olan Ahmet Davutoğlu`nun, “Diyarbakır Sur'u öyle inşa edeceğiz ki aynen Toledo (İspanya) gibi mimari dokusuyla herkesin görmek istediği bir yer haline gelecek” dediği Sur`daki 6 mahallede yıkım çalışmalarının sürdüğü alanda, bulunan yapıların birçoğunun yıkıldığı görüldü. Hasırlı Mahallesi`nde inşa edilen ilk binanın ise Toledo`yu andırmadığı görüldü.

Sur`daki çatışmalarda Kurşunlu Camisi, Paşa Hamamı, Çardaklı Hamamı, Arapşeyh Camisi, Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Süryani Kilisesi, Süleyman Nazif İlkokulu hasar görürken, ilçedeki evlerin çoğu çatışmalardan yıkılmıştı.  (M. Sıddık Bilge/M. Hüseyin Temel – İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir