• DOLAR 32.581
  • EURO 34.936
  • ALTIN 2426.871
  • ...
Ortadoğu`da kriz büyüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz

Son haftalarda pek güzel haberler duyulmuyor. Dünya ekonomisi patlak verecek noktaya geldi. Ortadoğu her gün yeni olaylarla sarsılıyor. Rusya ve PYD işbirliği ölümle sonuçlandı. İsrail Filistinlilere karşı harekete başladı. Gazze`den endişelendirici haberler gelmeye başladı. Türkiye gerilmiş bir yay gibi referanduma hazırlanıyor. Batı Türkiye aleyhinde konuşmaya devam ediyor. İşte geçen hafta dünyada yaşanan çarpıcı olaylara yeniden bir göz atalım.

En çarpıcı olayları şimdiden söyleyelim, Mısır diktatörü Hüsnü Mübarek cezaevinden çıktı ve evine döndü. Aynı saatte Kahire`de bir patlama meydana geldi ve bir kişi öldü ve birkaç kişi yaralandı. Hüsnü Mübarek`in bundan sonra Mısır siyasetine müdahale edip edemeyeceği merak konusu oldu. Siyasete müdahale edip edemeyeceğini ancak Mübarek bilir ama Hüsnü Mübarek`in serbest kalması Mısır için hayra bir alamet değil. İkinci çarpıcı olay Londra`da yapılan silahlı saldırı. DAEŞ saldırıyı üstlendi. Ama artık kimse resmi açıklamalara kulak asmıyor ve sosyal medyada MI-6 işi olduğu konuşuluyor.

AB VE TÜRKİYE

Hollanda ve Türkiye arasındaki kriz bitmek bilmiyor, Türk yetkililerin toplantı ve miting yapmasını engelleyen Hollanda, geçen hafta PKK'ya gösteri izni verdi. PKK yandaşları, Hollanda'nın verdiği izinle Lahey kentinde Abdullah Öcalan'ın posterleri ve PKK bayrağı ile yürüyüş yaptı. CDU'nun Türk kökenli milletvekili Cemile Giousouf, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nazi suçlamaları nedeniyle Almanya Başbakanı Angela Merkel'den özür dilemesi gerektiğini söyledi. Belçika`da Kürt kökenli Belçika Eşit Haklar ve Yoksullukla Mücadeleden Sorumlu Devlet Bakanı Zuhal Demir başörtüsü yasağını desteklediğini açıkladı. Avrupa Parlamentosu'nun yeni başkanı Antonio Tajani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa için kullandığı "Nazi" benzetmesini eleştirdi ve “kimse bir Avrupa ülkesine Nazi diyemez” dedi. AB olabildiğince Türkiye`deki referanduma çomak sokmak için uğraşıyor.

AFRİKA VE ORTADOĞU

Birleşmiş Milletler'e göre Somali ile birlikte Güney Sudan, Nijerya ve Yemen'de toplam 20 milyon insan kıtlık yüzünden ölüm tehlikesiyle karşı karşıya. Mogadişu'da hükümet binası yakınlarında bomba yüklü aracın patlatılması sonucu 5 kişi hayatını kaybetti. Esed, Suriye`nin ülkede hava saldırıları düzenleyen İsrail uçaklarını hava savunma füzeleriyle hedef almasından sonra iki ülke arasındaki krizde Rusya`nın önemli bir rol oynayabileceğini söyledi. Lübnan basını, Suriye ordusunun Kuneytra bölgesinde İsrail`e ait bir İnsansız Hava Aracı`nı (İHA) düşürdüğünü iddia etti. Bölgedeki gerilim, geçen hafta İsrail jetlerinin Suriye'deki bazı hedeflere hava saldırısı düzenlemesi nedeniyle yükselmişti. Suriye'den yapılan açıklamada, saldırıya katılan bir jetinin düşürüldüğü belirtilirken, İsrail tarafı bu açıklamayı yalanlamıştı. Suriye'nin başkenti Şam'ın kuzeydoğusunda bulunan Cobar bölgesinde rejim güçlerine ait uçak düşürüldü. Rejim uçaklarının 30 hava saldırısı gerçekleştirdiği ifade edilirken, uçağın muhalif güçleri tarafından düşürüldüğü aktarıldı. Esed, ABD`nin nisanda Rakka`da operasyonlara başlayacağı konusunda “Onayımız olmadan Suriye'de herhangi bir askeri operasyon yasal değildir” dedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahshon, İHH İnsani Yardım Vakfı'na “terör örgütü”  dedi. Türkiye`den resmi herhangi bir açıklama yapılmadı. İsrail'in, Refah kentine düzenlediği saldırıda Filistinli bir genç öldü, iki kişi yaralandı.

ABD VE RUSYA

FBI ABD başkanlık seçimlerini mercek altına aldı: Trump-Rusya ilişkisini soruşturuluyor. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey “FBI, karşı istihbarat çabalarımızın parçası olarak Rusya hükümeti ve ABD 2016 Başkanlık seçimleri arasındaki ilişkiyi inceliyor” dedi. Japonya ve Rusya dışişleri ile savunma bakanları, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bir araya gelerek bölgesel güvenlik konularını ele aldı. Rusya ABD savunma sisteminden rahatsız. Suriye'nin Afrin kentinde üs kuracakları tartışmalarına "Üs değil, şube açtıklarını" söyleyen Rus askerleri Halep'te yapılan nevruz kutlamalarında PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG ve YPJ flamaları ile objektiflere poz veredi ve Rus askerlerden Tümgeneral Andrey Volkov koluna YPG arması taktı. ABD, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu sekiz ülkeden yapılacak direkt uçuşlara getirilen elektronik cihaz yasağı kararının gerekçesini açıkladı. Washington'da gerçekleştirilen 'DEAŞ'la Mücadele Küresel Koalisyonu Dışişleri Bakanları Toplantısında' konuşan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Türkiye, Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye sınırındaki DEAŞ tehdidini uzaklaştırdı; şu anda tüm sınır DEAŞ'ın erişimi dışında ve umarız hep böyle kalacaktır." dedi. Trump`ın ilk Avrupa ziyareti başladı,Başkan Trump, NATO nezdindeki mevkidaşları ile görüşmeyi ve ittifak için hayati öneme sahip terörle mücadele ve sorumluluk paylaşımı gibi konuları tartışmayı planlıyor. Trump`ın Avrupa gezisinden sonra nasıl bir değişiklik yaşanacağı merak konusu. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin çoğu yardımcısı öldürüldü ve Bağdadi`nin öldürülmesinin an meselesi” olduğunu söyledi.

Bağdadi öldürülürse CIA kimi örgütün başına getirecek merak konusu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü, Demokratik Suriye Güçleri'ne Tabka yakınlarında havadan ulaştırma ve ateş desteği verdiklerini açıkladı. Sözcü, DGS üyelerinin ABD'ye ait hava araçlarıyla taşındığını doğruladı. Çeçenistan`da Rus askerlerine saldırı düzenlendi. 6 asker öldü  ağır yaralandı. Saldırıyı DAEŞ üstlendi. Saldırı gerçekleştiren Çeçen kökenli gençlerin silahsız olduğunu açıklandı. Saldırganlar önce askerlere saldırıp silahlarını ele geçirdi ve askerlere ateş açtı. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma eski milletvekili Voronenkov, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Aleksandr Botsan Harçenko, Kırım ile Türkiye arasındaki feribot seferlerinin yeniden başlatılabileceğine dair sinyaller aldıklarını söyledi. Putin'in askeri ve teknik işbirliğinden sorumlu yardımcısı, Türkiye'nin NATO üyeliği S-400'lere sahip olmasına engel değil.' dedi. Amerika koalisyon uçaklarının Rakka'nın batı kırsalında bulunan El-Mansure şehrinde bir okulu hedef aldı. Bu bölgede 50 aile yaşıyordu ve bu saldırıda şimdiye kadar 200'den fazla sivil öldürüldü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, PYD'ye derin bir saygı duyduklarını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov 'İyimserler bile Musul`un bu yıl kurtarılacağına inanmıyor' dedi.

Kısaca geçen haftanın gelişmelerine göz atarsak umut verici bir şeylerin olmadığını görürüz. ABD Suriye`de ve Irak`ta çok agresif olmaya devam ediyor. İsrail yavaş-yavaş Suriye meselesine girmeye çalışıyor. Rusya ve Türkiye arasındaki PYD sorunu hala netliğe kavuşmadı. Afrika ülkelerinde insanlar açlıkla mücadele ederken Batı tokluktan kafayı yemiş savaş çıkarmak için uğraşıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir