• DOLAR 32.43
  • EURO 35.1
  • ALTIN 2324.71
  • ...
İyiliği yarış haline getiren bir hanım: Ümmü Râle (R.A)  1
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İyilikte Yardımlaşmayı Yarış Haline Getiren Bahtiyar Bir Hanım: Ümmü Râle (R.Anhâ) - 1

Ümmü Râle (ra) fikir ve düşüncelerini anlaşılır ve net bir şekilde ifade etme kabiliyetine sahip bir hanım sahabe!…

Rasûlullah efendimizin huzurunda hanımların sözcülüğünü yapan , fasih konuşmasıyla tanınan, şair ruhlu, mersiyeler söyleyen bir hanım!…

Allah yolunda yapılan her türlü çalışmalara katılmayı, hanımlar arasında içtimai faaliyetlerde bulunmayı seven, şefkat ve merhamet sahibi, yardım sever bir iman eri!…

Allah rızası için candan hizmet eden, fakire- fukaraya ve çevresine elinden gelen yardımı esirgemeyen, iyilikte yardımlaşmayı hanımlar arasında teşvik eden hatta yarış haline getiren, bahtiyar bir hizmet eri...

Zaman zaman Hanım sahabîlerle bir araya gelir, İslâm`a daha fazla hizmet edebilmenin yollarını araştırırlardı. Evdeki meşguliyetlerinin sosyal faaliyetlerine engel teşkil etmeyeceğini düşünürlerdi. Yeterince İslâmî faaliyetlerde bulunamamanın eksikliğini içlerinde hissederlerdi. Etrafında kendi durumunda olan diğer hanım sahâbîlerle bir araya gelip bu konu ile ilgili olarak hep dertleşirlerdi. Erkeklerin bu hususta kendilerinden daha önde olduklarını, cihada gittiklerini, namazlarını mescitte Rasûlullah (sav) efendimizle birlikte kıldıklarını söyleyerek bu faziletlere nasıl ulaşabileceklerini müzâkere ederlerdi. Daha fazla sevap kazanmak için neler yapılması gerektiğine dair fikir alış verişinde bulunurlar ve hizmetlerini artırabilmek için birbirlerine destek olmaya çalışırlardı.

Bir gün bir toplantılarında, zihinlerini meşgul eden, gönüllerine rahatsızlık veren bu konuyu Rasûlullah (sav) efendimize arz etmeye karar verdiler. Daha fazla ecir kazanabilmek için ne tür ameller yapmaları gerektiğini öğrenmek istediler.

Hangi ameller daha faziletliydi?

Allah`a yaklaştıracak hangi ameller bize tavsiye edilirdi?

Hanımlar bu taleplerini ulaştırmak üzere Ümmü Râle (ra)`yı aralarında sözcü seçtiler.

Ümmü Râle (r.anha), Resul-i Ekrem (sav) efendimizin hane-i saadetine geldi. Hürmetle huzuruna çıktı. Samimi bir şekilde açık ve net bir ifade ile:

“- Ey Allah`ın Resulü! Allah`ın selâmı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun” diyerek önce selâm verdi. Sonra konuşmasına şöyle devam etti:

“- Ya Rasûlallah! Biz evli ve çocukları olan hanımlarız. Evlerimizin işini yapıyor, çocuklarımızın terbiyesiyle uğraşıyor, kocalarımıza hizmet etmeğe çalışıyoruz. Bu yüzden erkeklerin yaptığı gibi daha fazla amel yapamıyor, cihada katılamıyoruz. Bizim için gazaya çıkıp büyük ecirlere nâil olmak mümkün olamıyor. Bunun sevabından mahrum kalıyoruz. Bizi Allah`a yaklaştıracak ve büyük ecirler kazandıracak bir şey öğretseniz” diye talepte bulundu.

Rasûl-i Ekrem (sav) efendimiz imanı uğrunda bir şeyler yapma azmi içerisinde olan bu gayretli, heyecanlı sahabesine tebessüm ederek:

“- Siz de evinizde yapmakta olduğunuz hizmetlerinizden büyük ecir ve sevap alacaksınız” buyurdu. Sonra şöyle devam etti:

“Size düşen şey, gece gündüz Allah`ı zikretmektir. Duâya devam etmektir. Gözlerinizi yabancıya bakmaktan korumak ve seslerinizi yabancıya işittirmemektir.”

Bu şekilde bir hayat geçiren mümin hanımın büyük sevaplar elde edeceğini müjdeleyerek ona tavsiyelerde bulunmuş ve onu teselli etmiştir….                                   

ŞÜHEDA ŞAYIK

Bu haberler de ilginizi çekebilir