• DOLAR 32.562
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2426.32
  • ...
Nebevi uykudan zinde yaşama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 “O size geceyi bir örtü istirahat zamanı ve gündüzü de hareket ve çalışma vakti kıldı” (furkan,47)

Çoğu zaman bizler; televizyon başında, internet başında veya arkadaşlarla vakit geçirirken geceyi ve geceden sonrasını dahi uyanık geçirebiliyoruz. Gece uykumuzu alamadığımızdan dolayı gün içinde dikkati dağınık, asabi ve unutkan olabiliyoruz.

Vücudumuzun zinde kalmasını sağlayan bazı hormonlar vardır. Ve bu hormonlar vücudumuzda belli saatlerde daha fazla salgılanmaktadır. Mesela vücudumuzu zinde tutan kortizon hormonunun vücutta en çok salgılandığı saatler sabah saatleridir. Sabah uyandığımızda kortizon hormonu bizimle beraber uyanır. Ve gün boyu giderek salgılanma oranı düşer. Gece saat 10 gibi vücuttaki en düşük seviyesine ulaşır. Ve kendimizi yorgun hissederiz.

Büyüme hormonu ise kanda en yüksek salgılandığı saatler 10 ile 3 arasıdır. Endokrinoloji uzmanları bu saatlerde uyursak uykunun daha verimli olacağını söylüyorlar.

 Bilimin verimli bir uyku ve daha dinç bir gün için bizlere sunduklarını aslında Resulallah (asm) 14 asır önce uygulamış ve bizlere de tavsiye etmiştir.

(Resulallah asm) uyku düzeni;

O yatsı namazını kıldıktan sonra erken uyurdu.

Gece teheccüd namazına kalkardı, uyuduğu saat takriben gece 11 ile 3 arasına denk gelmektedir. Bu saatler uykunun en verimli olduğu saatlerdir. Eğer bu saatlerde uyunmazsa hormonların düzeni bozulur.

O öğle namazından sonra 1-2 saat kaylule uykusuna yatardı; bu saatler vücudumuz için en verimli uyku saatidir, bu da 12 ile 14 saatleri arasına denk gelmektedir.

O uyuduğu oda da ışığı az tutardı; bunun sebebi ise vücudumuz ışığın az olduğu ortamda daha iyi dinlenip gerekli hormonları daha iyi salgılamaktadır.

O ikindi namazı ve akşam namazı arası uyumazdı; Çünkü vücudumuzda öğleden sonra saat 3 ile 6 arasında kalp atış hızı ve tansiyonu en yüksek seviyeye ulaşır. Kalp atış hızı yüksek iken hareketsiz kalırsak, ileride kalp ritim bozukluğu ve tansiyon hastalıklarına sebep olabilir.

Gördüğümüz gibi hayatın her alanında bizlere ışık tutan Resulallah (asm) uyku hakkında da bizlere en güzel örnekliği ortaya koymuştur.  Bu tavsiyeleri hayata geçirmek temennisiyle selam ve dua ile..                                

Kübra EKİCİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir