• DOLAR 32.36
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2307.158
  • ...
Bulgaristan`da ilk sonuçlar koalisyonu işaret ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bulgaristan'da erken genel seçimler için oy verme işlemi dün yerel saatle 07.00'de başlayıp, 20.00'de sona erdi. 21'i bağımsız 13 siyasi parti ve 9 ittifakın 240 sandalye için yarıştığı seçimin ilk sonuçları gece saatlerinde açıklandı.

Eski Başbakan Boyko Borisov'un liderliğindeki merkez sağ Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi (GERB) seçimi önde tamamladı.

Seçimlerde GERB'in yüzde 33, Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) yüzde 28, ırkçı Ataka Partisi'nin de içinde yer aldığı Birleşik Vatanseverler'in yüzde 9,6, Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) ise yüzde 8 oy oranında olduğu belirtildi.

Parlamentoda bir partinin tek başına hükümet kurabilmesi için 121 milletvekili çıkarması gerekiyor ancak bu rakamlar Bulgaristan'da koalisyona işaret ediyor.

Sonuçların resmi olarak açıklanmasının ardından koalisyon görüşmelerinin de başlaması öngörülüyor.

Parlamentodaki siyasi partilerle istişarede bulunacak cumhurbaşkanı, ilk önce en çok oy alan siyasi partiye hükümet kurma görevini veriyor. Bu girişim başarısız olursa ikinci siyasi partiye, bu da başarısız olursa üçüncü siyasi partiye görev veriliyor ya da cumhurbaşkanı koalisyon hükümeti kurma görevlendirmesi yapıyor.

Ancak seçim yarışını kaybeden BSP, koalisyon hükümetine katılmayacağını açıkladı. (Hamza Adiyaman-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir