• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kur`an hakkında uyulması gereken kurallar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhammed Yararlı / Doğruhaber

Kur`an`ın Allah Teâlâ`nın kelamı olduğuna ve O`nun katından indirildiğine iman etmek. Hiçbir mahlûkun kelamı ona benzemez. Tüm mahlûkat toplansa onun gibisine muktedir olamazlar. Sonra onu tazim etmek, onu hakkı ile okumak, güzel okumak, okurken haşyet etmek (Allah`tan korkmak), okurken harflerinin hakkını vermek gerekir.  Tahrif edicilerin yanlış yorumlamalarından korumak, saldırganlardan korumak, içeriğini tasdik etmek, ahkâmlarının yanında durmak (onunla amel etmek), ilimlerini ve kıssalarını anlamak ve izlerinden ders almak, acaiblerinde düşünmek, ahkâmları ile amel etmek, müteşabih ayetlerine teslim olmak gerekir. Genel ve özel hükümlerini araştırmak, nasih ve mensuh ayetlerini araştırmak, ilimlerini yaymak, insanları ona çağırmak ve insanlara bu söylediklerimizi anlatmak gerekir.

KUR`AN-I  ÖĞRENEN VE ÖĞRETENLERİN UYMASI GEREKEN ADAPLAR

1- Kur`an–ı Kerim Öğrenimi Ve Öğretiminde Allah`ın Rızasını Kastetmek

Hem okutan hem de okuyanın yapmaları gereken ilk iş bununla Allah Teâlâ`nın rızasını kast etmeleridir. Bu duruma İhlâs denilmektedir.

İhlâs:  Hüzeyfe el–Mer`eşi`ye göre “İhlâs, kulun açıkta ve gizlide yaptıklarının aynı olmasıdır.”

2- Kur`an-ı Kerim Öğretmekle Dünyevi Hiçbir Şeyin Kast Edilmemesi Gerekir

Kişi; Kur`an-ı Kerim`i öğretmekle, dünyevi şeyleri yani mal, mülk, itibar, gibi insanlarca övülme ya da insanların teveccühünü kazanma veya bunlara benzer hiçbir şeyi kast ve amaç edinmemelidir.

Aynı şekilde, yanında okuyan kişilerden herhangi bir karşılık da beklememelidir. Hatta hediye şeklinde dahi olsa, eğer yanında okumasaydı kişi kendisine bu hediyeyi vermeyecek idiyse, almayıp bundan sakınmalıdır.

Kur`an-ı Kerim Dersi Veren Kişinin Sakınması Gereken Bazı Hususlar

Kur`an-ı Kerim dersi veren kişi,

1.                    Kendisinden ders alanların çoğalması, gelen gidenin artması sebebiyle büyüklenmekten şiddetle sakınmalıdır.

2.                    Öğrencilerinin istifade etmeleri gereken başka bir hocaya gitmelerine mani olmaktan sakınmalıdır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir