• DOLAR 32.59
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2501.079
  • ...
Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri diyor ki;
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri diyor ki;

Allahu Teala`nın zatının var olduğu, sıfatları, nasıl olduğu ile ilgili sorulardan münezzeh olduğu, hepsinin anahtarı insanın kendi nefsini tanımak olduğu anlaşılır. Bunu da bilmemene şaşmamak lazım. Alemde yaratılan herşeyin insanda bir numunesi vardır. Alemde olan her sanatın insanda bir benzeri vardır.

Birincisi; Bu bedenin ustası, şahsın yaratıcısının kudreti tamdır. Noksanlık ve acizlik kudretine yanaşamaz. Zira, bir damla sudan böyle bir insan yaratabiliyor.

İkincisi; Bedeni yaratanın ilminin herşeyi kuşatan bir ilim olduğunu bilir. Zira böyle şaşılacak şeylerin, böyle şaşılacak faydalarla bir arada bulunması, ancak en üstün bir ilimle olabilir.

Üçüncüsü; Kullarına lütuf, rahmet ve inayetinin sonu yoktur. Zira, yaratılması lüzumlu olanlardan bir tane bırakmayıp hepsini yarattı. Onlar zaruri lazımdırlar. Bu lütuf ve inayetini yalnız insanoğluna vermedi. Bütün yarattıklarına, sivrisineğe, arıya ve sineğe de verdi. Evet, bunlardan her birine lazım olanları verdi. Şekillerini ve suretlerini, güzel çizgilerle ve renklerle süsledi. O halde insanın vücudunun yaratılmasına dikkatle bakmak, Allah Teala`nın sıfatlarının anahtarıdır. Bu şekilde ve bu sebeple bu ilim kıymetli olur. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir