• DOLAR 32.373
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2324.5
  • ...
Asırlık cam takılar ve oyuncaklar ilgi çekiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep’te bir vatandaşın 30 yıl boyunca biriktirdiği cam eserlerle 9 yıl önce açtığı Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi’nde bulunan 2 ve 3'üncü yüzyıldan kalma cam takılar, pişmiş topraktan yapılan ve Hitit dönemine ait oyuncak arabalar ziyaretçiler tarafından büyük bir ilgi görüyor.

Müzede Bizans ve Roma Dönemi’ne ait yaklaşık 6 bin eser sergilenirken havaların ısınması ile yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği müzede sergilenen cam takılar, pişmiş topraktan yapılan oyuncak arabalar ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Müzenin tarihi ve müzedeki tarihi eserler ile ilgili İLKHA’ya bilgi veren Cam Eserler Müzesi sorumlusu arkeolog Gökhan Köse, müzedeki eserlerin 30 yıllık bir emek sonucu ortaya çıkarıldığını belirtti.

Tarihi Antep Kalesi civarında üç eski Antep evinin restorasyonuyla oluşturulan müzenin 2008 yılında İbrahim Halil Algın tarafından kurulduğunu söyleyen Köse, "Burası bir özel müzedir. Buradaki bütün eserler buranın sahibi tarafından satın alınıp 30 yıl boyunca biriktirilerek 2008 yılında ise tam faaliyete dönüştürülmüş bir müzedir. Müzemizde 5 oda bulunmaktadır. Bu odalarda da 5 bine yakın arkeoloji eserler sergilenmektedir. Bunların çoğunluğu ise cam eserlerdir." dedi.

Müzeyi ziyarete gelen ziyaretçilerin 2 ve 3'üncü yüzyıldan kalma ve mezarlarda bulunan el yapımı cam kolye, bilezik ve yüzüklere büyük bir ilgi gösterdiğini belirten Köse, havaların ısınması ile birlikte turist sayısının arttığını söyledi.

Köse, "Müzemize yerli ve yabancı turistler yoğun bir ilgi göstermektedir. Özellikle de camdan ve doğal taştan olan takılara ilgi göstermektedirler. Bu cam ve doğal taşlar yaklaşık bin 500 yıllık eserler. Ayrıca müzemizde 3 bin yıllık Hitit dönemine ait kral çocuklarının oyuncak arabaları bulunmakta. Müzemizde bu arabalardan 12 adet vardır. Bunların özelliği ise hem o dönemdeki savaş arabalarının modellerini hem de kral çocuklarının oyuncakla tanışmasının göstergesidir. Özellikle cam takıdan olan eserlerimiz ziyaretçilerimiz tarafından yoğun bir ilgi görmektedir." ifadelerini kullandı.

Çoğunluğu cam eserlerin oluşturduğu müzedeki cam takıların yüzeysel bir işçilikle yapıldığını belirten Köse, "Bu takılarda cam boncuk tekniğini kullanmışlar. Bilezikler burma modelinde yapılmış. Bilezikleri daha çok düz. Buradaki cam takılar genelde mezarlıklardan çıkartılmıştır. Pişmiş topraktan yapılan arabalarda büyük bir emekle yapıldığı biliniyor." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir