• DOLAR 32.352
  • EURO 35.139
  • ALTIN 2308.306
  • ...
Harp Akademileri iddianamesi: 116 askere 3`er kez müebbet
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - (AA) FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığındaki faaliyet ve eylemlerine ilişkin aralarında dönemin Harp Akademileri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Selim Mert, Hava Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Recep Yüksel'in de bulunduğu 110'u tutuklu 1'i firari 116 şüpheli asker hakkında hazırlanan iddianamede, tüm şüphelilerin üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçundan da 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Can Tuncay tarafından hazırlanan 841 sayfalık iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM ve 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ''suçtan zarar gören'', aralarında dönemin Harp Akademileri Komutanı Tahir Bekiroğlu ile dönemin Deniz Harp Akademisi Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem'in bulunduğu 12 kişi ise ''müşteki'' sıfatıyla yer alıyor.

İddianamede, Tümgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Tümgeneral Selim Mert, Tümgeneral Recep Yüksel ile Hava Harp Akademisi Ölçme ve Değerlendirme Şubesi Müdürü Kurmay Albay Özcan Korhan, Kurmay Yarbay Fatih Şahin'in de aralarında bulunduğu tümü rütbeli olmak üzere 116 şüpheli bulunuyor.

İddianamede, Harp Akademileri Komutanlığındaki olaylara ilişkin detaylı bilgilere yer verilirken, darbe girişiminde Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu`nun emir subayları tarafından evinden alınarak Hasdal Kışlasına hapsedilmek üzere götürüldüğü, Deniz Harp Akademisi Komutanının derdest edilmesi ve Komutanlık Güvenlik Timine karşı silah kullanmaya yönelik eylemlerin yapıldığı vurgulandı.

Kamera görüntüleri

Harp Akademilerinin kamera kayıtlarına da yer verilen iddianamedeki kayıtlarda, darbecilerin gizli toplantı yaptıkları odayı 14 Temmuz 2016, 21.04'ten 15 Temmuz 2016 00.30`a kadar kilitledikleri, burada darbeye yönelik hazırlık toplantısı düzenlendiği, içeride kimsenin olmadığı izlenimi vermek için binaya her girenin arkadan kapıyı kilitlediği görülüyor.

Görüntülere ilişkin iddianamede, bu toplantı öncesi Ölçme Değerlendirme Şube Müdürlüğündeki bir odada "Darbeye yönelik bireysel bilgilendirme görüşmeleri" olduğu anlaşılan bir organizasyon yapıldığı, şüphelilerin bir kısmının tek tek girdikleri bu odada 15'er dakika kaldıkları tespit ediliyor.

İddianamede, 15 Temmuz akşamı ise ''darbeye yönelik son koordinasyon toplantısı'' olabileceği değerlendirilen bir toplantı daha yapıldığı ifade edildi.

Ceza istemleri

İddianamede, tüm şüphelilerin, ''Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'', ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' ve ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, ''silahlı terör örgütüne üye olma'' suçundan da onbeşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.

Şüpheli generaller Hasan Nevzat Taşdeler ve Selim Mert'in ayrıca Tahir Bekiroğlu'nun kaçırılmasına ilişkin olarak "cebir kullanarak silahla birden fazla kişi tarafından birlikte, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'' suçlarından cezalandırılmaları istendi.

Başsavcılıkça onaylanan ve ek klasörleriyle birlikte İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianame, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin İstanbul'da hazırlanan 17. iddianame oldu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir